Home

Achtergrond

Graanhandel rekent op 1,6 procent meer koolzaad

De koolzaadproductie in de Europese Unie stijgt dit jaar met 1,6 procent naar 12,9 miljoen ton. Dat verwacht de Europese graanhandelsorganisatie Coceral.

Volgens de Coceral is het areaal koolzaad kleiner dan een jaar geleden, maar zorgen hogere opbrengsten voor een hogere productie. Het areaal valt volgens de graanhandel 1,0 procent lager uit met in totaal 6,178 miljoen hectare. De opbrengsten worden geraamd op gemiddeld 2,92 ton per hectare, tegen 2,84 ton per hectare een jaar geleden. Dit komt neer op een stijging van 2,8 procent in vergelijking met 2007.

De totale oliezadenproductie in de EU stijgt volgens de Coceral met 6,1 procent naar bijna 25 miljoen ton. Dit wordt vooral veroorzaakt door een groter areaal zonnebloemen en hogere opbrengsten in de zonnebloementeelt. Zowel het areaal als de verwachte hectareopbrengsten bij zonnebloemen stijgen met ruim 11 procent, zodat de productie naar verwachting bijna een kwart toeneemt ten opzichte van vorig jaar. Met name in Roemenië en Bulgarije is sprake van een sterke uitbreiding in de productie van zonnebloemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.