Home

Achtergrond 232 x bekeken

Gewassen drogen verder uit

De bovenste helft van het land blijft last houden van droogte.

Steeds meer beregeningsinstallaties worden van stal gehaald. Zo wordt peen nu beregend om het boven de grond te krijgen, weet Luuk Kok van Agrifirm. "Je ziet dat alle gewassen last hebben van de droogte.” Kok pleit niet per se voor beregenen. ”Je moet eerst altijd in de grond kijken." Gerard Buizer, accountmanager van uienzaadfirma De Groot en Slot, vindt dat ook. Volgens hem ondervinden uien droogtestress. "De planten hebben dringend vocht nodig." De problemen zijn het grootst in Groningen, Friesland, Noord-Holland en Flevoland. "Maar ook elders in Nederland beginnen droogteproblemen zich aan te dienen."

Droogtestress resulteert in kortere bladgroei, een te laag aantal bladeren met een te snelle bolvorming. "Als de bol gaat groeien, remt dat de loofontwikkeling", legt Buizer uit. "Met te weinig loof en te snelle bolvorming wordt de opbrengst nooit optimaal." Beregenen is volgens Buizer op dit moment de enige oplossing om de bladproductie te bevorderen. Tegelijk kan door meer vocht de mineralisatie beter benut worden. "De meeste wortels van de uienplant bevinden zich in de bovenste 10 centimeter van de grond en dat deel is gortdroog. De grond lijkt misschien wel donker, maar het is net als met een uitgewrongen dweil. Die is wel vochtig, maar je kunt er geen vocht meer aan onttrekken."

Of registreer je om te kunnen reageren.