Home

Achtergrond

'Getijden veroorzaakten uitsterven diersoorten'

Het massaal uitsterven van diersoorten in de geschiedenis van de aarde zou gekomen kunnen zijn door wisselende waterstanden in de oceanen.

Het stijgen en dalen van de zeespiegel, met verschillen van soms wel tachtig meter, heeft volgens een onderzoeker van de Universiteit van Wisconsin-Madison waarschijnlijk geleid tot vijf periodes van massale sterfte in de afgelopen 540 miljoen jaar. Dat schrijft de onderzoeker in het wetenschappelijke blad Nature.

Tot nu toe werd altijd aangenomen dat periodes van massale dier- en plantsterfte in de geschiedenis van de aarde veroorzaakt werden door gebeurtenissen als inslaande asteroïdes, vulkaanuitbarstingen, epidemieën en ijstijden. Volgens de onderzoeker is dat nog steeds een mogelijkheid, maar is eb en vloed een uitleg die het verschijnsel beter verklaart.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.