Home

Achtergrond 219 x bekeken 5 reacties

’Geen relatie tussen spermakwaliteit en moestuin’

Het is betreurenswaardig dat de gerenomeerde Belgische krant De Morgen de relatie legt tussen het zelf tuinieren in een groentetuin en een slechte spermakwaliteit.

Tuinieren in een moestuin of de groenten zelf doen de spermakwaliteit niet dalen, stelt de Vereniging voor Ecologische Leven en Tuinieren (Velt). De suggestie is gewekt dat het middelengebruik de spermakwaliteit negatief zou beïnvloeden. ”Een moestuin is voor een gezin een gezonde, aangename, milieuvriendelijke en economisch interessante vrijetijdsbesteding", aldus Velt.

Velt poogt met de campagne www.123ecotuin.be particulieren op te roepen biologisch te werken en kunstmest en bestrijdingsmiddelen te weren. Dat is de beste garantie voor de spermakwaliteit, stelt Velt.

Laatste reacties

 • trijnie

  Wat is dit nu weer voor een gewauwel hierboven. Niet de moestuin zorgt voor een slechte spermakwaliteit maar het eventueel gebruik van bestrijdingsmiddelen.
  Daar gaan we weer.......

 • trijnie

  En daar bedoel ik mee dat de kop v.h. artikel de inhoud niet goed aangeeft.

 • Romeijn

  Trijnie, je wordt zo onderhand een beetje overgevoelig. Het is de 'gerenommeerde' Belgische krant De Morgen die de algemene relatie legt. Zoals Dirk Strijker vandaag in zijn blog 'Eigen tuin' uitlegt zou in tweederde van de moestuinen gewasbeschermingsmiddelen gebruikt worden (in Oost-Europa?). Middelen met het potentieel spermakwaliteit aantastende Glyfosaat zijn bijvoorbeeld nog steeds beschikbaar voor 'thuisgebruik'. Het is de Velt die vervolgens de kans waarneemt om bio te promoten.
  Boerderij heeft dat correct weergegeven.

 • trijnie

  Romeijn, de kop erboven is niet zorgvuldig gekozen en ik was behoorlijk kriegel over dat stuk van die moestuinen.
  Het is hier altijd zo negatief naar anders denkenden, daar kan ik vaak tegen maar soms schiet het me in het verkeerde keelgat.

 • trijnie

  Romeijn, ik denk dat je het niet helemaal begrijpt, ik bedoelde dat die moestuin de mensen geen kwaad berokkenen maar de glyfosaat wel, ik ben een beetje gehaast vanmorgen. Je weet hoe dat gaat: een tuin vol groente moet op een gegeven moment een vriezer vol en een kelder vol potjes worden.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.