Home

Achtergrond 176 x bekeken 2 reacties

Gas- en olieprijzen rijzen pan uit

De bulkprijzen van gas en aardolie bereikten vandaag nieuwe records van respectievelijk 40,6 cent per kuub voor levering in 2009 en 143 dollar (90,6 euro) per vat.

Morgen worden bovendien de dieselaccijnzen van kracht. In tweeënhalve maand is de gasprijs gestegen met 33 procent. De prijs van ruwe olie steeg de afgelopen maanden eveneens met tientallen procenten in Londen. Voor olie wordt nu tweemaal zoveel betaald als een jaar terug.

De prijssprong is het gevolg van geruchten. Israël zou nucleaire installaties van oliegigant Iran na de Amerikaanse verkiezingen aanvallen, aldus Amerikaans oud-topdiplomaat: John Bolton.

Volgens voorzitter Nico van Ruiten van LTO Glaskracht wordt de situatie voor tuinders echt nijpend. "Met deze gasprijs kunnen de meeste bedrijven niet rendabel telen. Het zijn bulkprijzen: daar komt het steeds duurder wordende transport dus nog bij. Het is desastreus."

Volgens Van Ruiten is op de voortdurende stijgingen bedrijfseconomisch geen beleid te maken. "We zijn in ramingen altijd uitgegaan van een lineaire stijging van 4 procent. Ook pijnlijk, maar in ieder geval voorspelbaar."

De huidige hoge gasprijzen bevorderen volgens hem de oplossingsgerichtheid niet. "Om te investeren moet je lucht hebben. Als je niks verdient kun je ook niks investeren."

Ook andere sectoren vrezen de gevolgen van de energieprijzen. De prijzen voor ondernemers in het grondverzet, de meststoffendistributie en loonwerk zijn volgens brancheorganisatie Cumela in een jaar tijd met meer dan 40 procent toegenomen.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    ad

    Dit gaat goed foutals het doorzet. Er gaan nu al bijna 3 bedrijven per week dicht alleen omdat ze de kosten niet meer kunnen opbrengen. Als dit zi doorgaat dan komt er weer een bulk werkzoekende bij. Als ze de 150 miljoen meevaller eens voor heel nederland gebruikte om de kosten te verlagen voor een periode. Dan had iedereen er wat aan.

  • no-profile-image

    gvanpapeveld

    Als de regering niets aan de energie stijging doe ,heeft dat grote gevolgen ,Voor ieder een.

Of registreer je om te kunnen reageren.