Home

Achtergrond

Fruitveiling schat omzetverlies hagel op 30 procent omzet

Fruitveiling Zuid-Limburg schat volgend afzetseizoen 20 tot 30 procent omzetverlies te lijden.

Oorzaak is de hagelschade in één van de belangrijkste regionale teeltgebieden. Dat zegt directeur Michel Schrijnemakers. Circa 15 tot 20 bedrijven in de buurt van Schimmert zijn zondag compleet verhageld.

In totaal is een areaal van 200 tot 300 hectare vernietigd, schat hij. "Het is echt heel jammer, we hadden in Limburg al niet een grote oogst. Zeker de perenoogst was niet groot door koude tijdens de bloei. Het zou me niets verbazen als dit ons 20 tot 30 procent van de omzet zou kosten."

De NFO schat dat 5 tot 10 procent van de fruitproductie in de Betuwe is verhageld. Voorzitter Johan van Haarlem spreekt over een calamiteit voor telers die zijn getroffen. Ook in de Betuwe zijn enkele honderden percelen verhageld.

Of registreer je om te kunnen reageren.