Home

Achtergrond 190 x bekeken

Fruitteelt steekt geld in oogstrobot

De Nederlandse Fruittelersorganisatie NFO wil met Wageningen Universiteit (WUR) werken aan de ontwikkeling van een oogstrobot.

Voor een conceptonderzoek wordt mogelijk anderhalve ton uitgetrokken. Dat blijkt uit agendastukken voor de sectorcommissie groenten en fruit van het Productschap Tuinbouw (PT).

De NFO wil een systeem ontwikkelen dat bruikbaar is in alle gangbare teeltsystemen, en waarbij de kwaliteit gelijk is aan het handmatig oogsten. De WUR zal het onderzoek uitvoeren als de sectorcommissie met het voorstel instemt.

Volgens de NFO komen fruittelers steeds meer in de knoop rond de oogstmomenten. Fruit heeft een kort plukvenster en arbeid wordt steeds schaarser. Een oogstrobot kan hierdoor uitkomst bieden. Met een oogstrobot verwacht de sector belangrijke kostenbesparingen te kunnen realiseren.

In het onderzoek wordt haalbaarheid van verschillende concepten getoetst. De WUR heeft ervaring met oogstrobotten in de glasgroente, maar de ontwikkeling is stil komen staan. Belgische onderzoeker zijn al relatief ver met een oogstrobot. Afgelopen jaar stond een demomodel op de Appeldag in Meteren.

Na het conceptonderzoek wil de NFO een ontwikkelingstraject opstellen met een consortium aan kennisleveranciers, financiers en marktpartijen. Hoe lang dat traject loopt, is niet duidelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.