Home

Achtergrond

Friesland Vlees voelt zich 'besmet' na uitlatingen Verburg

Friesland Vlees loopt zo'n 55.000 euro schade per week op door uitspraken van minister Gerda Verburg (Landbouw) over het bedrijf.

Dat zei de advocaat van de slachterij vandaag voor de rechtbank in Den Haag. Het bedrijf eist dat de minister haar uitspraken terugneemt.

Verburg kondigde 6 april in televisieprogramma Buitenhof permanente poortcontrole bij het slachthuis in Leeuwarden aan. Zij besloot hiertoe nadat een klokkenluider haar had verteld over misstanden tijdens veetransporten naar het slachthuis. De Algemene Inspectiedienst (AID) controleerde daarom sinds begin april alle vrachtwagens met runderen die bij Friesland Vlees kwamen. Tijdens die controles werden geen misstanden geconstateerd.

Volgens Friesland Vlees is een groot deel van de productie stil komen te liggen, omdat de slachterij na de uitzending van Buitenhof 'besmet' zou zijn geraakt. De afnemers van hun grootste leverancier Friesland Beef zouden geen vlees meer willen van runderen die geslacht waren in Leeuwarden, "bang als ze waren voor de reacties van de consument'', zo meende de advocaat.

Verburg gaf al eerder aan dat zij geen excuses wil aanbieden aan het bedrijf. Zij vertelde na de bewuste Buitenhof-uitzending nog in verscheidene interviews dat de controles van de AID niets te maken hadden met de gang van zaken in het slachthuis, maar op het transport van de dieren waren gericht.

Het slachthuis voelt zich hoe dan ook in diskrediet gebracht. Volgens de advocaat is bij het publiek de indruk gewekt dat Friesland Vlees medeverantwoordelijk is voor misstanden rond de aanvoer en de slacht van de runderen.

Volgens de advocaat van het ministerie waren de uitlatingen van Verburg feitelijk juist en niet misleidend. Friesland Vlees ziet graag dat de minister haar uitspraken in een advertentie in een aantal landelijke dagbladen rectificeert. Maar hiervan kan geen sprake zijn, vindt de landsadvocaat.

De voorzieningenrechter doet op 23 juni uitspraak. Als Friesland Vlees het kort geding wint, wil de slachterij haar schade op de minister verhalen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.