Home

Achtergrond 2 reacties

Friesland Vlees verliest kort geding tegen Verburg

Minister Gerda Verburg (Landbouw) hoeft zich niet te verontschuldigen voor haar uitspraken die de slachterij Friesland Vlees mogelijk in diskrediet zouden hebben gebracht.

De rechtbank in Den Haag wees vandaag de vordering van de slachterij hiertoe af. Op 6 april kondigde de minister in het televisieprogramma Buitenhof een permanente poortcontrole bij het slachthuis in Leeuwarden aan. Hiertoe besloot zij na een gesprek met een klokkenluider over misstanden tijdens veetransporten naar het slachthuis. De Algemene Inspectiedienst (AID) controleerde daarom sinds begin april alle vrachtwagens met runderen die bij Friesland Vlees kwamen. Tijdens die controles werden geen misstanden geconstateerd.

Friesland Vlees voelde zich na de uitlatingen van Verburg 'besmet' en spande een kort geding aan. Volgens het slachthuis kwam een groot deel van de productie stil te liggen. De consumenten zouden geen vlees meer willen van runderen die geslacht waren in Leeuwarden. De schade zou oplopen tot ongeveer 55.000 euro per week.

De rechter oordeelde dat Verburg in het gewraakte interview aanvankelijk inderdaad de suggestie bij het grote publiek wekte dat zich in de slachterij wantoestanden afspeelden. Zij heeft zich dan ook "onzorgvuldig uitgedrukt'', aldus de rechtbank. De controles hadden immers alleen betrekking op het transport en niet op de slachterij zelf. Maar volgens de rechtbank heeft Verburg in latere interviews en in haar reactie op Kamervragen haar uitlatingen uitdrukkelijk genuanceerd en nader toegelicht.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  ze heeft zich onzorgvuldig uitgedrukt,toen was het kwaad reeds geschied

 • no-profile-image

  Jeroen

  En het kan haar geen reet schelen, als haar eigen schaapjes maar droog staan.
  Foutje maken en word je ontslagen krijg je nog een riante wachtgeldregel....

Of registreer je om te kunnen reageren.