Home

Achtergrond

Friesland Vlees beraadt zich op stappen

Slachterij Friesland Vlees beraadt zich op nadere juridische stappen, nu ze een kort geding tegen het ministerie van LNV heeft verloren.

Friesland Vlees had rectificatie geëist van uitspraken van minister Gerda Verburg in tv-programma Buitenhof, begin april. De minister kondigde daar permanente poortcontrole aan bij de slachterij. Aanleiding vormden mededelingen van een klokkenluider, dat er van alles mis zou zijn met de aanvoer van vee. Sindsdien is de aanvoer van runderen naar de slachterij stilgevallen.

De rechtbank in Den Haag oordeelde gisteren dat Verburg zich in Buitenhof inderdaad onzorgvuldig heeft uitgedrukt. Het had in de rede gelegen, aldus de rechter, dat zij dit daags erna in een persbericht had rechtgezet.

Een rectificatie achtte de rechter niet nodig, omdat Verburg in latere interviews haar uitspraak heeft hersteld door te zeggen dat de controles de veetransporten betroffen en niet de slachterij.

Bovendien is volgens de rechter niet vast komen te staan dat de stagnatie in de aanvoer van runderen uitsluitend is te wijten aan uitspraken van de minister.

Harrie Wildeboer, zoon van directeur Aaldert Wildeboer, noemt het vonnis zeer teleurstellend. Vandaag bespreekt Wildeboer met zijn advocaat of een juridisch vervolg zin heeft. Deze zegt daarvoor aanknopingspunten te zien in de uitspraak dat Verburg zich in eerste instantie onzorgvuldig heeft uitgedrukt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.