Home

Achtergrond 272 x bekeken 12 reacties

Friesland Foods voorziet maandag al lege schappen

Melkproducent Friesland Foods kan geen dagverse melkproducten meer leveren aan de supermarkten.

De producent verwacht dat in de loop van vanochtend lege schappen ontstaan in de supermarkten die zij beleveren. Dat heeft een woordvoerder van het bedrijf gezegd.

Friesland Foods is na Campina de grootste melkproducent van Nederland. Het bedrijf heeft een kort geding aangespannen tegen de Dutch Dairymen Board om de blokkade van de fabriek in Nijkerk opgeheven te krijgen. Dat kort geding dient vanorgen in de rechtbank van Haarlem.

Boze melkveehouders blokkeren nog steeds de melkfabrieken in Nijkerk (Friesland Foods) en Heiloo (Campina). De Dutch Dairymen Board is niet van plan de blokkades op te heffen, laat een woordvoerster weten. Eerdere blokkades zijn wel opgeheven maar juist deze twee locaties leveren de supermarkten de dagverse producten. "Dat merkt de consument het eerst.''

En dat is volgens de Dairyboard precies de bedoeling. "Anders krijgt deze problematiek geen aandacht.'' Volgens de woordvoerster krijgen de actievoerende boeren steeds meer steunbetuigingen van boeren die geen lid zijn. "Van de industrie hebben we niks gehoord, ook niet van LTO.''

Campina ondervindt vooralsnog geen leveringsproblemen door de blokkade van de fabriek in Heiloo. "We hebben veel andere locaties.'' De coöperatie "kijkt de situatie aan'' en is erg benieuwd wat het kort geding van de concurrent oplevert. Campina wijst erop dat veel leden het niet eens zijn met de acties. De woordvoerster memoreert dat de melkprijzen vorig jaar juist erg hoog waren. "Zo werkt de markt.'' De acties van nu leveren een "extra onvoorziene kostenpost'' op, die juist weer effect kan hebben op de prijs.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  joran

  helemaal mee eens antonio. Ze denken dat ze wat bereiken. Dat klopt ook maar alleen maar negatieve publicatie. Voedsel laten weglopen, en collega's die blijkbaar wel goed boer zijn en goed kun bedrijf rendabel weten te houden, beletten dat ze hun melk kunnen leveren. Stop toch met dit zinloos gedoe

 • no-profile-image

  ondersteunende burger

  Sta ook 100% achter de acties. Deze mensen hebben ook recht op een goed inkomen en werken er 7 dagen in de week voor. Volgens mij snapt die Antonio er niets van of komt in Rotterdam de melk uit de kraan. Geen boeren, geen melk. Enne heb jij geen last van stakende buschauffeurs ?. Ik denk dat de boeren direct willen ruilen met dat inkomen.

 • no-profile-image

  West-Vlaamse boer

  Ik ben wel akkoord met de actie van
  de Duitse en Nederlandse boeren, maar
  zouden ze niet beter de consument de melk gratis laten ophalen met zijn eigen melkkan. Zo komt hij nog eens in contact
  met een echt melkveebedrijf. Zo staan de grootwarenhuizen en de distributieketen buiten spel. Want zijn zij niet verantwoordelijk voor onze nauwe melkprijzen en hun groter wordende marges ???

 • no-profile-image

  boer peer

  straks alle kosten van de fabriek evalueren en de rekening naar de DDB

 • no-profile-image

  Antonio

  Wat een domme actie, zo gaat de consument vanzelf op zoek naar alternatieven. Lekker aan het vruchtensap, het bronwater, thee, koffie. En een verdwenen klant krijg je niet zomaar terug, zeker niet met dergelijke onsympathieke acties die alleen maar draaien om de pegels voor gasten die kosten-wat-kost boer willen blijven (het lijkt bijna een heilig vak) en zich geen ondernemer tonen.
  Als jullie het zo goed weten, begin dan een fabriek of winkel voor jullie zelf die jullie melk tot meer waarde weet te brengen!
  Of verzin een sympathieke publieksvriendelijke acties die zorgt voor binding met je prachtige product, nu bereik je alleen het tegenoverstelde en betaal je niet alleen zelf maar ook de collega's die niet mee doen aan dit soort stupide acties de rekening.

 • no-profile-image

  boer

  Friesland Foods heeft de melkprijs met 3 cent verlaagd.
  is dit nu de bekende druppel?????

 • no-profile-image

  gert

  het centraal bureau voor levensmiddelen heeft vrijdag nog gezegd dat de supers nog voor maanden voorraad hadden,wat een bluf

 • no-profile-image

  aan antony

  jammer dat jij er zo over denkt.
  " voor gasten die kosten-wat-kost boer willen blijven (het lijkt bijna een heilig vak) ". De ze zin steek ontzettend.
  Waarschijnlijk heb je zelf geen agrarische achtergrond en snap jij er dus helemaal niks van. Helaas is het dus echt zo wil je boer vblijven moet je echt knoert hard werken ook om eventueel uit te breiden werken, werken werken, maar als het nu in je (laten we ze) genen noemen zit??? Dan kun je je misschien indenken dat het inderdaad gezien kan worden voor deze mansen dat het een heilig vak is!

 • no-profile-image

  sympatyserende burger

  Ik sta 100 % achter de stakende melkveehouders; ze werken zich te barsten en mogen schijnbaar van de hoge heren niets verdienen. Doorgaan met blokkeren tot er een fatsoenlijke melkprijs voor jullie is. Wij burgers hebben alle sympathie voor deze actie, dan maar even geen melk drinken.

 • no-profile-image

  Antonio

  Ano, wat zeg jij dan tegen je voerleverancier die zijn vak ook 'in de genen heeft' maar door zijn te kleine fabriek een prijs neer legt die 25% boven de marktprijs ligt? Beste kerel, lever bij mij maar, of sorrie, voor jou toch een ander?
  Wat ik probeer duidelijk te maken is dat de melkveehouderij zich niet kan onttrekken aan economische wetmatigheden, met al haar voor- en nadelen. Kostprijs en marktprijs zijn nu eenmaal niet gekoppeld in de vrije markteconomie waarin we leven.
  De melkveehouderij heeft afgelopen jaren door de quotering een redelijk stabiele prijsvorming gekend, maar de sectorontwikkeling is hiermee wel achterop geraakt (veel winst is geinvesteerd in de 'gebakken lucht' van quotumrechten). Aankomende jaren zal daarin een inhaalslag gemaakt worden: groten groeien door, kleintjes specialiseren of vallen af. Kijk maar naar andere agrarische sectoren die al langer met dit bijltje hakken.
  En wat betreft mijn afkomst, die is zo agrarisch als maar zijn kan, melkveehouderij zelfs, maar zelf actief in de tuinbouw, de agrarische tak van sport waarin de markt helemaal regeert.
  O ja, en nog een kleine afsluiter: Wat was de reactie op de (te) hoge melkprijs van vorig jaar? Wilde iedereen toen de winst terugstorten aan de fabriek? Of was men ineens druk met duurdere grondaankopen (10%+ in 1 jaar) en uitbreidingsplannen (menig melkveehouder heeft het aannemersbedrijf op het erf). Het kan dus verkeren zal ik maar zeggen. Veel wijsheid en succes allemaal!

 • no-profile-image

  Jan

  Er is niemand die nu en in de toekomst voor 25 cent de melk kan leveren. Je reinste zelfoverschatting. Bedrijfsopvolging is nu al bijna onmogelijk, kan alleen als de andere kinderen accepteren, dat de opvolger een forse schenking ontvangt. Protesterende boeren moeten nu gesteund worden door de burger anders kent het Nederlandse landschap in de nabije toekomst alleen nog maar Mega bedrijven en dat vinden we toch niet wenselijk.

 • no-profile-image

  anoniem

  Oke zo is het wat duidelijker.
  die zin stak me gewoon.
  wij zijn klein maar willen graag door met onze koeien vandaar dat me de zin erg stak.
  vriendjes? hihi

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.