Home

Achtergrond 16 reacties

Friesland Foods verlaagt voorschotprijs met € 2,83

De zuivelcoöperatie Friesland Foods verlaagt zijn voorschotmelkprijs voor deze maand met € 2,83 naar € 30,84 per 100 kilo bij een quotum van 500.00 kilo melk met 4,412 procent vet en 3,478 procent eiwit.

Dat blijkt uit een berekening van het Agrarisch Dagblad. Friesland Foods verlaagt zijn vetprijs voor deze maand met 6 cent naar € 2,78 per kilo. Haar eiwitprijs daalt met 74 cent naar € 7,02 per kilo. De zuivelcoöperatie heeft haar eiwitprijzen voor januari tot en met mei van dit jaar met terugwerkende kracht verhoogd met 13 cent per kilo.

Daardoor stijgen de voorschotmelkprijzen over die maanden met een halve euro per 100 kilo bij een eiwitgehalte van 3,85 procent. Bij het eiwitgehalte van 3,478, dat het Agrarisch Dagblad aanhoudt, stijgen de voorschotprijzen met 45 cent per 100 kilo.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jan

  Handelswijzen van Friesland Food


  -In Losser stond een coöperatief koffiemelkfabriekje "Dinkelland" "Dinkelland" produceerde voornamelijk koffiemelk. Friesland Food die de enige koffiemelkproducent in Nederland is, heeft hun koffiemelk een een aantal jaren ver onder de kostprijs op de markt gebracht. En het koffiemelkfabriekje ging ging op de fles. (ex-lid "Dinkelland")

  -Farm Dairy opgericht door Dhr. De Bruijn, kwam een aantal jaren geleden als nieuwe speler op de markt van dagverse produkten. Op een gegeven moment konden ze geen verpakkingen voor melk meer krijgen. De reden: Friesland Food had hun leveranciers van verpakkingen gedreigd op te stappen als zij verpakkingen aan Farm Dairy zouden leveren. Resultaat Farm Dairy is opgekocht door Friesland Food. Bron: medewerker van Farm Dairy

  -De directeur van Cono heeft al wel eens laten weten dat ze eingelijk een paar cent meer voor de melk aan hun boeren kunnen betalen. Maar als ze dat doen krijgen ze problemen met Friesland Food.

  -Zoals bekent betaald Kaasfabriek Rouveen zijn boeren een veel betere melkprijs uit als Friesland Food. Maar de leden wordt op het hart gedrukt dit niet openbaar te maken. "We mogen niet te veel uit de pas lopen Friesland Food" zeggen ze. Ik kan maar één reden verzinnen represailles van Friesland Food.

  -Een regiobestuurder, vanzelfsprekend LTO lid, van Friesland Food vond dat een hogere melkprijs helemaal niet nodig was. "Daar kopen de boeren toch alleen maar nieuwe tractors en veel te duur quotum van". Dat zelfde bestuurslid koop zelf ook een nieuwe tractor met voorlader. Bovendien stond of staat hij bij Rouveen op de ledenreservelijst.
  Het zijn het de grote zuivelfabrieken en de LTO bestuurders, de Rabobanken die ons die ons vertellen dat me de kostprijs moeten verlagen door meer melk per man te produceren en ons voor te bereiden op het Quotumloze tijdperk, de "vrije markt". Gevolg de nieuwe stallen vliegen als paddestoelen uit de grond. Is het dan vreemd dat de quotumprijs stijgt.

  -Toen de DDB werd opgericht wilde Friesland Food de ledenraadsleden die lid waren werden van de DDB royeren. De DDB heeft daar mee ingestemd op voorwaarde dat ze de ledenraadsleden die lid waren van LTO ook zouden royeren.

  -Kandidaat ledenraadsleden worden op hun loyaliteit aan de doelstellingen van het bestuur. In de praktijk komt het er op neer dat je niet kritisch moet zijn en een trechter op je hoofd moet hebben. Daar kan het hoofdbestuur van alles ingooien en het komt er beneden zo weer uit. De minst kritische geesten en de meest gehaaide baantjesjagers worden in het hoofdbestuur gekozen door ………….. jawel de hoofdbestuursleden. En als ze uit het hoofdbestuur moeten vanwege het einde van hun termijn dan is er altijd wel nieuw baantje bij de LTO, CR Delta, De GD, een Waterschap, wethouder voor CDA of VVD, de Rabobank, etc, etc.


  -Mensen het wordt tijd dat we het heft weer in eigen hand nemen. De grote zuivelcoöperatie worden gegijzeld door deze mensen. Laten wij ons nog langer gijzelen????

 • no-profile-image

  freek

  Vanmorgen nog de regiomedewerker van FF gesproken over de dreigbrief die ik gekregen had. Hij zei letterlijk dat de markt z'n werk doet waarbij hij zei dat de zuivelnoteringen weer sinds twee weken flink in de plus zitten. Wat doet FF; de voorschotprijs verlagen. Hoezo ongeloofwaardig. Het lijkt er sterk op dat men de prijs weer zo laag gaat maken dat wij ons stakingsmiddel niet kunnen gaan missen. Gelukkig belde later nog een veehouder op die nu wel bereid is om de tank weg te laten lopen. Geloof mij; dit heeft niets meer met de markt te maken. Ik heb begrip voor de tegenstanders van de aktie's, maar bel dan tenmiste even met FF voor nadre uitleg. Het is in uw eigen belang!!

 • no-profile-image

  koetje

  weet iemand van de DDB misschien ook wat de bemestingwaarde van melk is ?

 • no-profile-image

  boer

  Is dit de druppel die de emmer doet overlopen????????

 • no-profile-image

  kraai

  bemestingswaarde melk;
  N: 0,005kg/kg melk
  P: 0,0009kg/kg melk
  K: 0,0015kg/kg melk
  dus: vrijwel niks

 • no-profile-image

  Piet

  Wat wil je, met al die leegstaande fabrieken. Dat moet terugverdiend worden...

 • no-profile-image

  bianka

  't is om te huilen.........

 • no-profile-image

  .

  Ik heb het al zo vaak gezegt. Maar jullie geloven mij niet.Friesland, campina doc, etc dit zijn bedrijven. Bedrijven moeten winst maken. En hoe maak je winst. Goedkoop produceren duur verkopen maar last but not least ook goedkoop inkopen. De meeste hebben geen belang bij een hoge melkprijs. Als de melkfabriek de melk duur kan verkopen en goedkoop kan inkopen hebben ze dubbel winst. Hoeveel melkveehouders doen niet hun best om de mais prijs omlaag te krijgen? Ik in iedergeval ik wel en ik ken er genoeg die zich daar heel erg voor inzetten zo is het ook voor de melk. Niets mis mee maar je kunt beter in GOD geloven dan in de wil van de melkfabriek om goed uit te betalen.

 • no-profile-image

  veehouder die niet levert

  Wordt het dan toch nu de tijd dat de melk beter in de mestsilo kan???
  NL veehouders laat je niet door FF beet nemen, en open die kraan.............

 • no-profile-image

  piet

  Melkveehouder uit zeeland ziet het nog niet verkeerd. We regelen met onze melkmalen het aanbod om een fatsoenlijke melkprijs te bewerkstelligen.

 • no-profile-image

  postma

  jammer dat er zoveel leden van friesland foods geen problemen hebben met de aktie van DDB!!! Zij doen het hun zelf aan, of zijn er nu nog leden die zich misschien wel willen aansluiten. Juist nu we in aktie zijn is het misschien wel goed dat er weer zoiets gebeurd, hopelijk krijgen we hierdoor meer steun en meer begrip!

 • no-profile-image

  .

  De NCB is failiet gegaan. Campina zit er niet ver vanaf en met dit beleid dan komt friesland er acher aan. Wie wil er nu aan friesland de melk nog leveren. Zoek snel een andere fabriek. Anders gaan de leveranciers mee.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Kunne we niet beter afspreken om met z'n allen 1 melkmaal van de 3 dgn in de put te melken totdat de prijs weer op niveau zit. Dit kunnen we veel langer volhouden en heeft op termijn zeker effect op de prijs.

 • no-profile-image

  Red Dear

  Rest maar een ding, Nelie Kroes benaderen en vragen om een gedegen onderzoek.

 • no-profile-image

  Henk

  @.. Hoe kom je erbij dat Campina bijna failliet is?
  Verder, wat is het voor flauwekul om te zeggen dat Campina er is om winst te maken. Dan verdien je een les in hoe cooperaties werken.
  De melk is de sluitpost! Alle winst wordt (als nabetaling) uitgekeerd aan de leden!
  Hou AUB op met al dit geneuzel. Het is marktwerking en als je nu zeurt over het verlagen van de prijs van FF dan ben je kortzichtig! Grote cooperaties zijn logger dan de spotmarkt. Dat hebben we afgelopen herfst gezien. Toen de Camina en FF aan hun piek zaten, was de spot markt al 2 maanden aan het zakken!! Campina en Friesland zitten vast aan langere contracten. Als ik me niet vergis betalen de cooperaties over het laatste jaar gezien meer uit dan de spotmarkt!!
  Kijk maar op www.milkprices.nl . Ja idd deze site is van LTO. Deze site zullen jullie nu wel niet meer vertrouwen zeker!!!

 • no-profile-image

  realist

  had f f dan moeten wijken voor een clubje teroristen mischien is deze prijsdaling wel aan deze gekken te danken markt word vriendelijker volgende maand weer omhoog

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.