Home

Achtergrond 300 x bekeken

Fresteem en Milieudefensie stellen keurmerk op

Telersvereniging Fresteem heeft met milieu-organisaties afspraken gemaakt over een duurzame teelt.

Daarbij krijgt het product een Weetwatjeeet-sticker op de verpakking. Milieudefensie hoopt dat meer afzetorganisaties zich aansluiten bij het initiatief.

Weetwatjeeet wordt daarmee een keurmerk, erkent projectleider Wouter van Eck. Fresteem legt zich toe op teelt van producten waarbij residuen op maximaal tachtig procent van de wettelijke normen liggen met een maximum van drie middelen. Verder onthoudt Fresteem zich van het gebruik van middelen die op een zwarte lijst van Milieudefensie staan en is er gesproken over zaken als energiegebruik en lichtuitstoot.

Onder sturing van het Centrum voor Landbouw en Milieu zijn constructieve gesprekken gevoerd met Fresteem, zegt Van Eck. Voor de tuinders van de afzetorganisatie zal het afstoten van zeker twee belangrijke middelen een redelijke stap zijn. "Het betekent voor deze bedrijven dat ze toch een attentere bedrijfsvoering moeten voeren. Het is een ingroeimodel. Telers die er nog niet aan toe zijn kunnen later instappen." Milieupartijen krijgen inzicht in de residucontroles van Fresteem.

Lees ook: 'Afspraken teelt en milieupartij lastig te halen'

Of registreer je om te kunnen reageren.