Home

Achtergrond 188 x bekeken

Fresq: 25 procent meer omzet

Telerscooperatie Fresq boekte tot dusverre dit jaar 25 procent meer omzet dan in 2007.

De stijging is vooral een gevolg van de uitbreiding van de belichte teelt, stelde directeur Jan de Boer. Voor dit jaar gaat de cooperatie uit van een stijging van maximaal 15 procent. "Met belichte teelt kunnen we langer onze klanten beleveren, maar over het hele jaar bezien zal het effect lager zijn."

Fresq zag in 2007 het aantal aangesloten telers terugzakken naar 80. Het areaal steeg met vijftig naar 650 hectare. Toch is het dalend aantal telers opvallend, stelde voorzitter Pleun van Dijk. Hij signaleert bovendien dat veel telers die hun kleine bedrijven verkopen in het Westland niet elders verdergaan. "Ze bouwen dan van de opbrengst een leuke bungalow en werken dan liever ergens anders."

In 2007 haalden de aangesloten telers een omzet van 347 miljoen euro. Tot en met mei lag de omzet dit jaar al op 152 miljoen euro. De hoge energieprijzen leiden tot zorgen bij de cooperatie. Van Dijk krijgt signalen dat telers uitbreidingsplannen op een lager pitje zetten. Of het effect heeft op het areaal belichting deze winter, kon hij niet zeggen.

Of registreer je om te kunnen reageren.