Home

Achtergrond 227 x bekeken

'Franse varkenssector moet snel schaal vergroten'

De Franse varkenssector moet dringend haar schaal vergroten. Anders gaat de sector onder in de concurrentieslag.

Dat stelt de Haut Conseil de la coopération agricole, de overlegraad van de coöperatieve wereld in de Franse landbouw.

De grootste Franse varkensslachterij verwerkt 3,7 miljoen varkens per jaar. Op Europese schaal haalt het Deense Danish Crown er 22 miljoen, het Nederlandse Vion 19 miljoen en de Duitse bedrijven Tönnies en Westfleisch respectievelijk 10 en 5,4 miljoen.

"Frankrijk moet een nationale kampioen krijgen op het gebied van vleeswaren en -verwerking", aldus de algemeen secretaris van de raad, Jacques Hubert. Hij noemt daarbij vooral het vleesbedrijf Madrange dat enkele maanden geleden door de eigenaars in de etalage is gezet. "Wordt dat weer overgenomen door een buitenlander of kunnen we hier de fundamenten leggen voor een Franse groep van gewicht?"

Frankrijk is de derde varkensproducent van Europa. Net als in Nederland lijden de fokkers en in hun kielzog de vleesverwerkers zwaar onder de kostenstijgingen. Er is in het land geen grote speler die de klappen op kan vangen.

De eerste stappen naar schaalvergroting worden gezet met onder meer het samengaan van Pigalys en Initia en vooral door dat van Cooperl en Arca die samen toch zes miljoen varkens per jaar zouden halen. De versnippering blijft echter nog altijd te groot, stelt de Hoge Raad.

Zo bestaan er nog altijd 73 coöperaties van fokkers en verwerken de tien grootste slachthuizen niet meer dan 56 procent van het totaal aantal slachtingen. "De prestaties moeten verbeteren of Frankrijk zal een belangrijke achterstand oplopen", aldus de raad.

Of registreer je om te kunnen reageren.