Home

Achtergrond 1 reactie

Frankrijk vraagt Ierland om herstemming

Frankrijk, dat vanaf 1 juli het EU-voorzitterschap overneemt, wil dat Ierland een nieuw referendum houdt over het EU-verdrag. Ierland mag daar wel de tijd voor nemen, zei de Franse minister Jean-Pierre Jouyet (Europese Zaken).

"Er is geen andere oplossing dan een herstemming'', zei Jouyet zaterdag tegen Europe 1 radio. ,,Maar het zou stom zijn en contraproductief om de Ieren tot spoed te manen voor een nieuw referendum.''

De Ieren wezen donderdag in een volksraadpleging het nieuwe EU-verdrag af, dat 1 januari 2009 had moeten ingaan. Tot dusver hebben achttien van de 27 EU-landen het EU-verdrag geratificeerd.

Ierse bewindslieden sluiten een nieuw referendum niet uit. Maar erg happig zijn ze niet. Ze vrezen veel werk en een nieuwe afwijzing. ,,Het risico voor Europa en Ierland is dat er nog grotere schade ontstaat voor ons land en onze belangen'', zei minister Conor Lenihan van Onderwijs en Justitie zaterdag.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    het lijkt zimbabwe wel,als men met de uitslag niet tevreden is,moet er maar over gestemd worden.Is dat nou democratie ? zo ken ik er dan ook nog wel een smoes

Of registreer je om te kunnen reageren.