Home

Achtergrond 176 x bekeken

Frankrijk keert terug in NAVO

Frankrijk zal spoedig terugkeren in de militaire commandostructuur van de NAVO, zei president Nicolas Sarkozy vandaag tijdens de presentatie van zijn hervormingsplannen voor het Franse leger.

Het land trok zich in 1966 terug uit dit onderdeel van de NAVO. Sarkozy benadrukte dat de nucleaire strijdkrachten van Frankrijk onder strikte nationale regie zouden blijven. "We kunnen onze banden met de NAVO aantrekken zonder voor onze zelfstandigheid te vrezen en zonder het risico te lopen ongewenst in oorlogen betrokken te raken'', aldus Sarkozy in Parijs.

Frankrijk heeft zich nooit volledig onttrokken aan de NAVO. Het land bleef deelnemen aan bijna alle NAVO-operaties. President en generaal Charles de Gaulle trok in 1966, tijdens het hoogtepunt van de Koude Oorlog, zijn land terug uit de militaire structuur van de NAVO. Het NAVO-hoofdkwartier en het centrale commando verhuisden dat jaar gedwongen van Parijs en Fontainebleau naar het Belgische Brussel en Mons. De Gaulle protesteerde tegen de in zijn ogen overheersende rol van de Verenigde Staten in de verdragsorganisatie.

Sarkozy liet verder weten de omvang van het leger te verminderen. De administratieve arm moet de komende zes jaar 54.000 medewerkers minder tellen. De troepenmacht moet verminderen van 271.000 soldaten nu tot 224.000 in de toekomst.

Het geld dat met die maatregelen wordt 'verdiend' moet volgens de nieuwe plannen geïnvesteerd worden in nieuwe satellieten en apparatuur voor surveillances. De dreigingen van na de aanslagen op het World Trade Center in New York van 11 september 2001 vereisen volgens de Fransen meer intelligentie dan voorheen. Frankrijk geeft tussen 2009 en 2020 377 miljard euro uit aan defensie.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.