Home

Achtergrond

'Fors gestegen gasprijs geeft 400 miljoen extra kosten'

LTO Glaskracht Nederland brainstormt over oplossingen om te voorkomen dat telers aan de explosief gestegen gasprijs van de afgelopen twee maanden ten onder gaan.

Eén daarvan is de energiekosten doorrekenen met een energietoeslag op producten. De afgelopen zeven weken krijgt de organisatie veel signalen van telers die de noodklok luiden.

De gasprijs voor 2009 is de afgelopen twee maanden explosief gestegen. Dit zou betekenen dat veel telers volgend jaar voor veel hogere kosten komen te staan. Want Nico van Ruiten, voorzitter van LTO Glaskracht Nederland, schat in dat pas hooguit 20 procent al gas heeft ingekocht, de rest moet het nog doen. "Dat betekent fors hogere kosten voor veel telers volgend jaar. We schatten die extra kosten op 400 miljoen."

Er moeten volgens Van Ruiten snel oplossingen komen voor de gezonde glasbedrijven die door de gasprijspiek en de speculaties in de gasmarkt in de problemen komen. Het LEI komt in juni met een inschatting van de gevolgen van de sterk stijgende gasprijs. Dit dient ter onderbouwing van de oplossingsrichtingen die na de zomer bekend worden en waarbij medewerking van de overheid nodig is.

Van Ruiten denkt dan bijvoorbeeld aan nieuwe subsidieregelingen of een borgstellingsregeling. "Maar we gaan ook een energietoeslag op onze producten overwegen en onderzoeken. Met de afzetorganisaties zullen we hierover in gesprek gaan", aldus Van Ruiten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.