Home

Achtergrond 248 x bekeken

Finale EK goed voor bonus 300 miljoen euro

De finale van het Europees kampioenschap voetbal, die zondag wordt gespeeld tussen Duitsland en Spanje, is minimaal 300 miljoen euro waard. Dat blijkt uit onderzoek van creditcardmaatschappij MasterCard.

Beide landen zullen volgens de onderzoekers op korte en lange termijn profiteren van een economische impuls. Hiervoor zorgen onder andere prijzengeld, sponsorcontracten, televisierechten, een stijgende verkoop van toegangskaarten en toerisme. "Bovendien profiteert het winnende land van een belangrijke opsteker voor het consumentenvertrouwen'', aldus MasterCard.

Als Spanje wint, strijkt het 23 miljoen euro aan prijzengeld op omdat het land dan alle wedstrijden tijdens het toernooi heeft gewonnen. Voor Duitsland valt de premie 1 miljoen euro lager uit omdat het punten verloor door een gelijkspel tegen Kroatië. MasterCard verwacht dat de economische impulsen deze bedragen voor de winnaar opstuwen naar 90 miljoen euro en 40 miljoen euro voor de verliezende finalist.

Het EK legt ook Wenen, de stad waar de finale gespeeld wordt, geen windeieren. Alleen de wedstrijd is naar verwachting al goed voor 100 miljoen euro. Daar kan op korte termijn nog eens 65 miljoen euro bij worden opgeteld uit de verkoop van voedsel, drank, EK-prullaria en hotelovernachtingen.

Op lange termijn zal het economische profijt worden versterkt door de voorspelde groei van het toerisme naar de Oostenrijkse hoofdstad. MasterCard raamt de economische bonus voor Oostenrijk en Zwitserland, beide organisatoren van het EK, op 470 miljoen euro.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.