Home

Achtergrond 202 x bekeken 2 reacties

Faunabescherming eist stop doden Texelse ganzen

De Faunabescherming wil dat de provincie Noord-Holland stopt met het laten vangen en vergassen van ganzen op Texel.

De organisatie stapt naar de rechter om dit af te dwingen. Het kort geding dient maandagmiddag bij de bestuursrechter in Haarlem.
De rechter heeft al besloten dat tot aan de uitspraak in deze zaak geen ruiende ganzen op Texel mogen worden gedood.

Noord-Holland heeft op 30 mei een ontheffing verleend voor het vangen en doden van 6000 ruiende grauwe ganzen op Texel aan Duke Faunabeheer. Dit is een particulier dierenbestrijdingsbedrijf. De Faunabescherming vecht deze ontheffing aan. Volgens de Faunabescherming heeft het bedrijf al vijfhonderd grauwe ganzen gedood.

De organisatie vindt het een wrede manier om de dieren te doden en ook zinloos. Volgens de Faunabescherming nemen ganzen van elders de plaats van de gedode dieren binnen de kortste keren in.

De provincie vindt echter dat de ganzen veel schade toebrengen aan de landbouw. Het doel is om het aantal broedparen op Texel te reduceren tot tweehonderd om te voorkomen dat de populatie te snel groeit.

Maandag schorste de rechter de ontheffing van de provincie om 12.000 ganzen te doden in heel Noord-Holland. De procedure rond Texel staat hier los van.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    A.H. van Engelen

    Laat elk lid van de Faunabescherming m.b.t. deze situatie - om te beginnen - 150 ganzen in hun tuin of hokken opnemen. Dan kan men constateren hoeveel vuiligheid deze dieren produceren. Terecht dat er een maximum wordt gesteld aan hun aanwezigheid. Zoals Faunabescherming opmerkt dat het geen zin heeft om maatregelen te nemen - zoals afschieten/vergassen- omdat dit verlies weer aangevuld wordt door andere ganzen, is simpel op te lossen: weer afschieten/vergassen.

  • no-profile-image

    gert

    stuur die ganzen naar schiphol,daar mogen ze wel geschoten worden,anders kunnen die vakantievluchten niet doorgaan

Of registreer je om te kunnen reageren.