Home

Achtergrond 2 reacties

Extra maatregelen tegen opmars Q-koorts

Om de opmars van Q-koorts te stuiten treft minister van Landbouw Gerda Verburg extra maatregelen. Zo komt er een meldingsplicht voor boeren met besmette stallen.

Bezoek aan stallen van besmette bedrijven is voorlopig taboe, liet de minister dinsdag weten.

Q-koorts is een griepachtige ziekte, die van dier op mens kan worden overgedragen. In ernstige gevallen kunnen mensen longontsteking oplopen. In het gebied tussen Den Bosch en Nijmegen is het aantal besmettingen met Q-koorts de laatste weken opgelopen tot ruim honderd. De extra maatregelen treden donderdag in werking.

Volgens het ministerie houdt de ziekte vooral huis bij melkgeiten- en melkschapenhouders. Het ministerie van Volksgezondheid overlegt met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) of bij zelfkazende boeren waar Q-koorts heerst, de rauwe melk gepasteuriseerd moet worden. Consumptie van rauwe producten afkomstig van besmette bedrijven raadt het RIVM af.

Andere maatregelen zijn een verbod gedurende drie maanden op het uitmesten van de stal en het uitrijden van mest. Ook bekijkt het ministerie of experimenten mogelijk zijn met een nieuw vaccin bij dieren waarmee al proeven lopen in Denemarken en Frankrijk.

Q-koorts stak vorig jaar voor het eerst in het Brabantse Herpen de kop op. Na die uitbraak zijn eerste maatregelen zoals hygiëneadviezen getroffen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  pokergek

  komt die Q koorts niet door die vieze stallen, die een half jaar niet worden uitgemest. De dieren zitten onplezier in de stront, waardoor ze juist die Q koorts van krijgen en nu is er een verbod om uit te mesten,
  eigenlijk zou men juist, ter voorkoming, iedere week moeten uitmesten, zoals bij de vroegere koeiengrupstallen, waarbij men iedere dag met een automatische lier uitmeste.

 • no-profile-image

  boerin

  Is het niet handig om teweten waar de q-koorts is uitgebroken/al uitgebroken is. Wat zijn de rand verschijnselen behalve dat je longontsteking krijgt. Is het besmettelijk dan van mens naar mens?Wie kan mij meer vertellen hierover??

Of registreer je om te kunnen reageren.