Home

Achtergrond

Excuses voor Canadese indianen en eskimo's

De Canadese premier Stephen Harper heeft woensdag in het parlement excuses aangeboden voor de omgang met de oorspronkelijke bewoners van het land.

Meer dan 150.000 kinderen werden tot het einde van de jaren zeventig door de overheid heropgevoed op christelijke scholen. Harper sprak over een triest hoofdstuk in de geschiedenis van het land en vroeg om vergeving.

Kinderen van indianen en inuit (eskimo's) raakten de banden met hun ouders en cultuur volledig kwijt. Ze werden op de kostscholen geslagen, als ze hun eigen taal spraken en veel slachtoffers maakten melding van seksueel geweld. Een relatief groot deel van deze groep raakte verslaafd of heeft sociale problemen.

De oorspronkelijke bevolking (van de 33 miljoen Canadezen zijn er 1,3 miljoen indiaan of inuit) ijverde al jaren voor een officieel excuus van de overheid.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.