Home

Achtergrond

Europarlement stemt over omstreden regels illegalen

Het Europees Parlement stemt woensdag over de eerste EU-regels voor terugkeer van illegalen.

De regels bepalen onder meer dat EU-landen illegalen niet meer onbeperkt mogen vastzetten, zoals in Nederland nu is toegestaan. De maximale termijn wordt achttien maanden.

Het parlement is echter zeer verdeeld over de termijn. Veel christendemocraten en liberalen zijn voor, maar de meeste linkse partijen willen een kortere periode. ”De mogelijkheid om volwassenen en zelfs kinderen maar liefst achttien maanden op te sluiten gaat te ver”, vindt Europarlementslid Kathalijne Buitenweg van GroenLinks.

VVD-ster Jeanine Hennis-Plasschaert, die namens de liberalen meewerkte aan het compromis, verwacht bij afwijzing geen betere uitkomst.

Het voorstel voor de terugkeerregels moet een einde maken aan de sterk verschillende werkwijzen in EU-landen. Zo stuurt Frankrijk illegalen gemiddeld na zeventien dagen detentie terug, terwijl Griekenland ze laat doorgaan naar andere EU-landen.
Het voorstel bepaalt dat illegalen recht hebben op gratis rechtsbijstand. Uitgezette illegalen kunnen ook een EU-inreisverbod opgelegd krijgen voor een bepaalde periode.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.