Home

Achtergrond

Ethanolsector onderuit door wateroverlast

Extreme wateroverlast in het belangrijkste graangebied in de Verenigde Staten heeft geleid tot forse koersverliezen bij de Amerikaanse producenten van ethanol.

Vooral de kleinere en middelgrote producenten zagen hun beurswaarde kelderen, maar ook de grote bedrijven incasseerden grote verliezen op de beurs.

Het Amerikaanse agriconcern Archer Daniels Midland verloor donderdag ruim 10 procent van zijn beurswaarde. Concurrent BioFuel Energy, dat nauwe banden heeft met agriconcern Cargill, werd door beleggers afgewaardeerd met bijna een kwart.

De heftige reacties op de beurs zijn het gevolg van de vrees dat de marges in de ethanolproductie verder onder druk komen door stijgende maisprijzen. Mais werd deze week flink duurder omdat de wateroverlast in het Middenwesten een zware slag betekent voor de maisproductie in de VS.

Pluimveevleesconcern Tyson Foods heeft ook veel last van de stijgende maisprijzen, omdat het voer duurder wordt. Bovendien wordt ook de productie belemmerd. Zo ligt bijvoorbeeld een varkensslachterij van Tyson Foods in Iowa stil als gevolg van de wateroverlast.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.