Home

Achtergrond 2 reacties

Ere wie ere toekomt

De Arbeidsinspectie heeft vorig jaar bij controles op illegale arbeid minder overtredingen aangetroffen dan in de jaren ervoor. Het aantal overtredingen daalde van 23 procent in 2006 naar 18 procent van de geïnspecteerde bedrijven vorig jaar. In de land- en tuinbouw ligt dat percentage op 13.

Daarmee is de traditionele probleemsector van de illegale arbeid onder het landelijk gemiddelde gedoken. Samen met de horeca sprongen de land- en tuinbouw er jaar na jaar negatief uit in de rapportages van de Arbeidsinspectie.

Die positieve wending is zonder meer goed nieuws en iets om stil bij te staan. Helaas doet de Arbeidsinspectie dat niet: in het persbericht volstaat de dienst met dat ene zinnetje over het overtredingspercentage in 2007. Sterker: de Arbeidsinspectie c.q. overheid klopt zich zelf te veel op de borst. De daling wordt namelijk vrijwel geheel toegeschreven aan de aanpak van illegale arbeid.

Een belangrijke factor, het vrije verkeer van werknemers in de EU en dan met name Polen, wordt nog wel genoemd. Maar over de inspanningen van de agrarische sector om illegale arbeid tegen te gaan, zwijgt de Arbeidsinspectie. Terwijl daar door de agrarische koepelorganisaties én individuele bedrijven, al dan niet samen met de inspectie en andere overheidsorganen, veel tijd en energie in is gestoken. Zij verdienen zeker een pluim, al maakt één zwaluw nog geen zomer.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

  • no-profile-image

    boer mieras

    bij ons in de buurt zijn het allemaal polen welke voor een paar euro per uur aan het werk zijn die worden allemaal gebruikt door die fruitkwekers

  • no-profile-image

    eversdijk

    ze moeten maar eens controle houden bij die fruitboeren in zuid-beveland daar lopen allemaal illigalen te werken die komen door de achteringang in de boomgaard binnen

Of registreer je om te kunnen reageren.