Home

Achtergrond 162 x bekeken

Eigenaren Qbuzz staan te popelen

Terwijl de concurrentie moord en brand schreeuwt, timmert de nu nog uiterst kleine openbaarvervoeronderneming Qbuzz aan de weg.

Woensdag meldde de Friese vervoersgedeputeerde Piet Adema (ChristenUnie) dat Qbuzz de enige gegadigde is om in het najaar het busvervoer in Zuidoost-Friesland te gaan verzorgen.

”We staan te popelen om te beginnen”, reageerde Leon Struijk, die samen met Rob van Holten de directie vormt van Qbuzz, woensdagavond tegenover het ANP. ”Maar we willen niet te vroeg juichen; er moet nog het een en ander gebeuren voordat het zo ver is. Het is nog geen uitgemaakte zaak dat de provincie inderdaad met ons in zee gaat.”

Struijk en Van Holten hebben hun bedrijf twee maanden geleden opgericht. Ze hebben samen 51 procent van de aandelen in handen. De Nederlandse Spoorwegen zijn eigenaar van de resterende aandelen. Dat laatste aspect maakt concurrenten als Arriva, Connexxion en Veolia woedend. Nog een saillant detail: beide directeuren hebben vele jaren gewerkt voor Connexxion, de grootste streekvervoerder in Nederland, en nu een van de belangrijkste concurrenten.

Qbuzz heeft op dit moment nog een zeer bescheiden omvang. Naast de beide directeuren werken er slechts twee anderen op het kantoor van het bedrijf in Amersfoort. Dat gaat veranderen als het bedrijf ov-concessies in de wacht sleept. ”Het zijn spannende tijden voor ons”, aldus Struijk. ”Als we het contract in Friesland krijgen, zijn wij heel erg gelukkig. We gaan dan vanaf 14 december bussen laten rijden, het echte werk.”

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.