Home

Achtergrond 189 x bekeken

Eerste phytophthora in perceel

De eerste aantastingen van phytophthora in aardappelpercelen zijn gevonden in het Zuiden van het land.

Dat is veel later dan vorig jaar, toen eind april de aardappelziekte voor het eerst werd gezien in het veld. De aantastingen komen verspreid in het Zuiden voor, zeggen vertegenwoordigers van coöperatie CZAV, toeleverancier Mol Agrocom en de Belgische leverancier van gewasbeschermingsmiddelen Belchim Crop Protection.

Bij Dacom Plant Protection zijn nog geen meldingen binnen gekomen van phytophthora aantastingen, zegt Peter Raatjes. Hij roept telers op dat wel te doen als ze de ziekte vinden. "Dan kunnen collega’s in de buurt hun bestrijding daar op aanpassen."

Het verbaast Raatjes niet dat de aantastingen later worden gemeld dan vorig jaar. "Dit voorjaar is kouder dan het voorjaar van 2007 waardoor het aardappelgewas zich later heeft ontwikkeld. Bovendien zijn er de laatste winter nachtvorsten geweest waardoor de aardappelopslag kapot is gevroren. Die vorst ontbrak in de winter daarvoor, zodat phytophthora zich heeft kunnen handhaven op aardappelopslagplanten. Daardoor was de infectiedruk in het voorjaar van 2007 direct al hoger dan in voorgaande jaren."

Lees ook Eerste meldingen phytophthora op percelen

Of registreer je om te kunnen reageren.