Home

Achtergrond 281 x bekeken 1 reactie

Eerste loofdodingsadviesdata opnieuw vroeg

De eerste adviesdata voor loofvernietiging zijn net als vorig jaar vroeg in het seizoen vastgesteld door de keuringsdienst NAK.

De eerste data zijn 2 en 4 juli. Wederom is de combinatie van luizen en secundair virusziek, veroorzaakt door ziek uitgangsmateriaal, in veel percelen ongunstig.

Dit seizoen beslist de teler voor de tweede maal zelf of hij zich aan de adviesdata houdt. Hier zijn echter wel consequenties aan verbonden, zegt Henk van de Haar, hoofd keuringszaken pootaardappelen bij de NAK.

"De adviesdatum is tevens het ijkpunt voor ontheffing van de nacontrole." Wie het advies dus niet opvolgt, kan de ontheffing op zijn buik schrijven. "Het is een afweging die de teler samen met de handel maakt. Want ontheffing van nacontrole, wat zo zeven weken in beslag neemt, betekent dat het pootgoed vroeg kan worden geëxporteerd. Toch blijkt maat en afrijping van het pootgoed vaak doorslaggevend"

Eén reactie

  • no-profile-image

    kjj

    de nak is nu snel zijn geloofwaardigheid aan het verliezen er is nog geen enkel perceel waar grove knollen onder zitten, dus draait de nak de vroege export de nek om

Of registreer je om te kunnen reageren.