Home

Achtergrond

Eén varken levert 187 producten op

Een varken vindt zijn eind vooral in de vleesindustrie, maar levert ook nog eens 187 andere producten op.

Christien Meindertsma heeft dat uitgepluisd en mag haar bevindingen van 21 juni tot en met 28 september tonen in de Kunsthal in Rotterdam.

De onderzoekster vond sporen van een varkenskadaver (PIG 05049) in bier, medicijnen, munitie, hartkleppen, remschijven en kauwgum. Het varken waarvan ze uitging, woog bijna 104 kilo. Daarvan kwam 54 kilo op het bordje van de een of andere vleesconsument.

De huid, de botten, de organen, het bloed, het vet, de hoeven en de haren vonden ook hun weg: in drop, in antirimpelcrème, in porselein en in het geleidingsmiddel voor kogels. Proteïne uit varkenshaar kwam in brood, wat daardoor lekker zacht bleef. Mocht er nog ìets van zo'n dier overblijven, dan is dat nog altijd te gebruiken bij de productie van groene stroom.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.