Home

Achtergrond 170 x bekeken 1 reactie

EU begint aan week vol crisisvergaderingen

De Europese Unie begint aan een week van vergaderingen over het Ierse 'nee' tegen het EU-verdrag.

Ministers van Buitenlandse Zaken bespreken het onderwerp vandaag in Luxemburg bij hun maandelijks beraad. Ze leggen hun conclusies voor aan de staats- en regeringsleiders van de EU, die donderdag en vrijdag bijeenkomen voor hun driemaandelijkse top.

Naar verwachting roepen de leiders Ierland op zelf een oplossing te bedenken, terwijl andere EU-landen doorgaan het EU-verdrag te ratificeren.

Enkele andere dwarsliggers in de EU krijgen daarom maandag alvast bezoek van president Nicolas Sarkozy van Frankrijk, dat 1 juli de EU gaat leiden voor een halfjaar. Sarkozy praat in Praag met de Tsjechische president Václav Klaus, die het EU-verdrag dood wil verklaren. Sarkozy ontmoet er ook de Poolse president Lech Kaczynski, die alsmaar treuzelt om zijn handtekening te zetten onder de Poolse parlementaire goedkeuring.

Woensdag spreekt commissievoorzitter José Manuel Barroso in het Europees Parlement over de kwestie. Het parlement dringt vermoedelijk aan op een snelle oplossing.

De Ierse bevolking wees het EU-verdag donderdag af in een referendum, het enige in de 27 EU-landen. Alle landen moeten de tekst goedkeuren voor het in werking kan treden. Het verdrag bepaalt dat EU-landen vetorechten schrappen, het Europees Parlement mag meebeslissen over justitie en landbouw en dat er een EU-president komt.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    alle landen moeten het verdrag goedkeuren,waarom moet er dan gestemd worden ? het begint op dictatuur te lijken.ktsyyd

Of registreer je om te kunnen reageren.