Home

Achtergrond 199 x bekeken

ECB waarschuwt eurolanden voor tekorten

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft vandaag in zijn maandelijkse bulletin de landen uit de eurozone gewaarschuwd voor oplopende begrotingstekorten.

Door de afnemende economische groei zal het verschil tussen inkomsten en uitgaven volgens de bank de komende jaren weer toenemen.

Het gemiddelde overheidstekort in de landen die de euro als betaalmiddel hebben, daalde van 1,3 procent van het bruto binnenlands product (bbp) in 2006 tot 0,6 procent in 2007. Volgens de ECB is dit niet zozeer te danken aan het goede gedrag van de eurolanden, maar vooral aan de gunstige economische omstandigheden en onverwacht hoge overheidsinkomsten.

De ECB verwacht dat met het verslechteren van de economie de tekorten in 2008 en 2009 weer zullen oplopen. De centrale bank voorspelt dat de economische groei in de eurozone dit jaar zal afzwakken en pas in de loop van 2009 langzaam weer zal aantrekken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.