Home

Achtergrond

ECB stevent af op renteverhoging

De Europese Centrale Bank (ECB) gaat volgende week vrijwel zeker de rente verhogen om de hoge inflatie in het eurogebied een halt toe te roepen. Dat viel op te maken uit een toespraak van ECB-president Jean-Claude Trichet tot het Europese parlement woensdag.

Volgens Trichet verkeert de ECB in een verhoogde staat van paraatheid en bestaat er een acuut gevaar dat de hoge inflatie de loonontwikkeling aanjaagt. Dat kan weer leiden tot hogere prijzen, vreest de ECB-president. De inflatie in de eurolanden kwam in mei uit op een recordniveau van 3,7 procent, terwijl de ECB mikt op een inflatie van net onder de 2 procent.

Bij de vorige rentevergadering begin juni liet Trichet tot verrassing van de markt al doorschemeren dat de ECB in juli de rente mogelijk gaat verhogen. "Ik heb niets toe te voegen of in te trekken van wat ik zei op 5 juni'', aldus Trichet tegen de Economische en Monetaire Commissie van het Europarlement. De meeste analisten verwachten dat de rente volgende week donderdag met een kwart procentpunt wordt verhoogd tot 4,25 procent.

Trichet liet echter ook weten dat er geen serie renteverhoging zit aan te komen, zoals eerder werd gesuggereerd door andere ECB-leden. "Ik heb dat nooit gezegd'', aldus de Fransman.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.