Home

Achtergrond

Dure olie stuwt producentenprijzen

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie lagen in mei bijna 11 procent hoger dan een jaar eerder, vooral als gevolg van de scherp gestegen olieprijs.

Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag bekend. Het kwam sinds 2000 niet eerder voor dat de producentenprijzen met meer dan 10 procent op jaarbasis stegen. in april namen de prijzen die producenten voor hun producten vragen nog met 9 procent toe ten opzichte van een jaar eerder.

Een vat Noordzee-olie kostte in mei in euro's 59 procent meer dan een jaar geleden. In de aardolieverwerkende industrie was de stijging van de afzetprijzen dan ook het sterkst: ruim 37 procent. Als de cijfers van die sector buiten beschouwing worden gelaten, komt de totale prijssstijging uit op 6 procent.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.