Home

Achtergrond 242 x bekeken

Duizenden handtekeningen tegen aftappen berengal

Alertis, de stichting voor beer- en natuurbescherming, heeft met de actie Spuw je Gal al circa 29.000 handtekeningen opgehaald tegen het aftappen van berengal in China.

Dat heeft een woordvoerder van de actie gemeld. De stichting hoopt met de actie de ministers Gerda Verburg (Landbouw) en Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) over te halen bij de Chinese autoriteiten aan te dringen op een verbod op het misbruik van beren.

In China worden al jarenlang duizenden beren misbruikt om hun gal. Handelaars maken het zichzelf zo gemakkelijk mogelijk door de beren op farms geen enkele bewegingsvrijheid te gunnen. De dieren liggen opgesloten in veel te kleine kooien of ijzeren harnassen. Nadat voor de eerste keer door de buikwand een permanent gat in de galblaas is gemaakt, wordt de wond dagelijks tweemaal met een ijzeren buis geopend. Volgens de internationale dierenbeschermingsorganisatie WSPA veroorzaakt deze methode helse pijnen.

De gal wordt verwerkt in medicijnen en vooral gebruikt tegen leveraandoeningen, terwijl voor de werkzame stof, ursodeoxycholzuur, allang tientallen alternatieven bestaan. De WSPA spreekt van ruim tweehonderd berenboerderijen waar iedere dag bij in totaal meer dan 7000 dieren gal wordt 'gemolken'. De misbruikte berensoorten, waaronder de Aziatische en de Maleisische beer, worden met uitsterven bedreigd, doordat steeds nieuwe exemplaren worden gevangen om de populatie op de farms op peil te houden.

Berengal is belangrijk in de traditionele Aziatische geneeskunde. Maar van de Partij voor de Dieren mag dit voor de Chinezen geen reden zijn om niet op dit punt te vernieuwen, zegt fractievoorzitter Marianne Thieme. ,,Tradities zijn niet onveranderlijk, maar kunnen zich in de loop der tijd aan nieuwe opvattingen en morele normen van mensen aanpassen. Zeker als het welzijn van dieren in het geding is.''

Thieme noemt de praktijken op de Chinese berenfarms een uitermate wrede vorm van dierenmishandeling. Tijdens een debat over China, deze maand in de Tweede Kamer, gaat de partij de kwestie aankaarten. De PvdD draagt de handtekeningenactie van Alertis dan ook een warm hart toe. Zij vindt dat de Chinezen in de aanloop naar de Olympische Spelen niet alleen moeten worden aangesproken op de mensenrechtensituatie. "Ook de allerkwetsbaarste moeten met respect worden behandeld'', aldus Thieme.

De ingezamelde handtekeningen zullen na de zomer in Den Haag worden aangeboden aan de betrokken bewindslieden. Mensen die mee willen doen aan de actie Spuw je Gal kunnen de petitie tekenen op spuwjegal.nl.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.