Home

Achtergrond 274 x bekeken

Duitsland wil uitstoot CO2 drastisch verminderen

Duitsland wil de uitstoot van het broeikasgas CO2 in de komende jaren drastisch verminderen.

In 2020 moet de emissie meer dan 35 procent lager liggen dan nu het geval is. Dat blijkt uit een pakket maatregelen dat de Duitse regering woensdag heeft gepubliceerd.

Een van de voorstellen is een stijging van de toltarieven, met name voor zware vrachtwagens. Ook worden de richtlijnen voor nieuwbouwwoningen verscherpt en moeten huiseigenaren worden geprikkeld om bestaande woningen beter te isoleren. Verder wil de overheid het gebruik van groene energie bevorderen.

Bärbel Höhn van oppositiepartij De Groenen noemde het regeringsvoorstel echter ontoereikend. Milieuorganisatie Greenpeace gaf in een verklaring aan dat zij het voornemen van de regering doorgerekend had. "De uitkomst is beangstigend. Bij de volgende watersnoodramp moet de regering rechtvaardigen waarom ze de mensen niet doeltreffend heeft beschermd tegen de gevolgen van klimaatverandering.''

Volgens de Duitse minister van Milieu Sigmar Gabriel zijn de plannen van de Duitse regering de meest vergaande milieuplannen ter wereld. De uitstoot van CO2 in Duitsland moet in 2020 namelijk 40 procent lager liggen dan in 1990, het jaar dat regeringen gebruiken als maatstaf.

In maart 2007 sprak de Europese Unie zich uit voor een reductie van 20 procent in 2020 ten opzichte van 1990. Japan sloot zich vorige week aan bij deze doelstelling, voorafgaand aan een top van de G8 met klimaatverandering hoog op de agenda.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.