Home

Achtergrond

Duitsland en Frankrijk akkoord over CO2-uitstoot

Frankrijk en Duitsland hebben overeenstemming bereikt over het plan van de Europese Unie de CO2-uitstoot van auto's te verminderen.

Dat maakte de Duitse kanselier Angela Merkel maandag bekend na een ontmoeting met de Franse president Nicolas Sarkozy. "We hebben een belangrijke doorbraak bereikt'', aldus Merkel tijdens een gezamenlijke persconferentie met Sarkozy na een top in het Zuid-Duitse Straubing. De twee regeringsleiders steunen nu de plannen van de Europese Commissie om de CO2-uitstoot van nieuwe auto's tot en met 2012 terug te brengen tot 120 gram per kilometer. Nu bedraagt de uitstoot nog 160 gram per kilometer.

Duitsland en Frankrijk lagen maandenlang overhoop over de plannen van de Commissie. Berlijn vreesde dat te strenge eisen wat betreft CO2-uitstoot nadelig zouden zijn voor de Duitse auto-industrie omdat die relatief veel zware automodellen produceert. Ook zouden Duitse autobouwers zoals Mercedes-Benz en Porsche worden benadeeld door de boetes die worden opgelegd bij overschrijding van de uitstooteisen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.