Home

Achtergrond 289 x bekeken

Druiventelers zoeken aansluiting bij NFO

De Nederlandse Fruittelersorganisatie (NFO) voert overleg met het Wijngaardeniersgilde Nederland (WGN), de organisatie voor professionele en amateurdruiventelers.

Dat zegt bestuurslid Dik Beker uit Erichem. NFO bevestigt de contacten met de druiventelersorganisatie.

Volgens Beker is er bij de circa 140 professionele druiventelers behoefte aan officiële belangenbehartiging. Vooral voor het verkrijgen van onderzoeksgeld zoekt WGN aansluiting bij de NFO. De gesprekken zijn in een vergevorderd stadium. "We willen nu de neuzen binnen onze organisatie op een rij krijgen", zegt Beker. "Niet alle professionele telers komen uit de agrarische sector. De binding met LTO ligt daardoor minder voor de hand."

De WGN ziet voor de professionele telers een toekomst weggelegd als NFO-productgroep. "De kleinhoutig fruittelers zijn ook zo georganiseerd", zegt Beker.

In vijf jaar tijd is het areaal professionele wijnbouw in Nederland verdubbeld naar 250 hectare. Dat vergt een goede belangenbehartiging, stelt Beker. De WGN heeft in totaal zeshonderd leden uit de professionele en hobbyteelt. Voor de hobbytelers is belangenbehartiging via de NFO niet nodig, denkt Beker. De biologische druiventeelt in Nederland kreeg afgelopen jaar al geld voor onderzoek van LNV.

Of registreer je om te kunnen reageren.