Home

Achtergrond 1 reactie

Droogte en dure brandstof leiden tot hoge kostprijs tulp

Ondanks regelmatig beregenen is de grond voor de tulpen eigenlijk te droog gebleven.

Ondanks regelmatig beregenen is de grond voor de tulpen eigenlijk te droog gebleven.Toch lijkt de kwaliteit goed te zijn, denkt Albert Hartman uit het Groningse Zeerijp. "Helemaal zeker durf ik dat nog niet zeggen, want we zijn net begonnen en de eerste opbrengst is lastig te beoordelen." Hartman is woensdag samen met enkele medewerkers begonnen met het rooien van de tulpen. Over drie weken moeten alle bollen van de 10 hectare land zijn. Het is dit jaar extreem droog geweest voor de tulpen. "Sinds de knoppen erin zitten, is er geen regen meer gevallen. Dat komt niet vaak voor." Door het vele beregenen zijn de kosten een stuk hoger dan normaal. Toch verwacht Hartman dat de tulpen een normale prijs op moeten brengen. Foto Koos van de Spek

Loonwerkers van Loonbedrijf Reijmer uit Zevenaar waren net op tijd klaar met hun werk. Voor de buien wikkelden ze het gras in van boeren die het er toch op gewaagd hadden hun gras te maaien. "Er hebben maar weinig boeren het risico genomen met de wisselvallige weersvoorspellingen", zegt Eef Reijmer van het gelijknamige loonbedrijf. "We hebben met drie man hard gewerkt, harken, wikkelen en gelijk opladen. Daardoor hadden we alles voor de bui binnen." Foto Florian Braakman

De Federatie Zuid-Holland organiseerde samen met PPP-Agro Advies een demonstratie balen persen op praktijkcentrum Zegveld. Het thema was Hoe maak je een goede baal? Volgens Sjon de Leeuw van PPP-Agro Advies ondervinden melkveehouders nog steeds problemen bij het persen en bewaren van grasbalen. "Schimmels en condens zorgen voor problemen en met name in het najaar worden de balen vaak te los geperst. De balen raken uit vorm waardoor het plastic scheurt." Tijdens de demonstratie werden twaalf persmachines gedemonstreerd. Op de bijeenkomst kwamen zo’n 75 belangstellenden af. Foto Engel Lameijer

Zaaien in rijpadenteelt met achtrijige zaaimachine

Werktuigdrager met schijvenschoffel voorzien van aanaardrem.

Ploegen met GPS-besturing

Schoffel met afzonderlijk GPS op het werktuig zelf.

Het gehavende bloemkoolperceel van teler Peter Weel in Lutjebroek. Begin mei werd het perceel getroffen door een troep kauwen. De kolonie huist rond de kerktoren (zie foto) van het plaatsje Hem. De schade is opmerkelijk in de provincie, die veel getroffen wordt door vogelvraat. De schade is niet het gevolg van vraat, maar van vandalisme van de kauwen, stelt Weel. De teler zegt in 26 jaar nog nooit zoiets te hebben meegemaakt. "Ook mijn vader die al veel langer meedraait, noemt het ongelooflijk", zegt de Noord-Hollander. Mogelijkheden om de kauwen te weren zijn beperkt. Voor jagers is het lastig tussen de huizen de kauwen te bejagen en ook het gebruik van knalapparaten leidt tot weerstand bij omwonenden. Weel poogt de schade te verhalen bij het Faunafonds, maar zag zijn aanvraag in eerste instantie afgewezen. Hij is tegen de afwijzing in bezwaar gegaan. Foto Jeroen Verheul

Foto

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Edith

    Mooi hoor!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.