Home

Achtergrond 241 x bekeken

Dreigend tekort groenbemesters

Akkerbouwers die na de komende oogst bladrammanas of rogge als groenbemester willen inzaaien krijgen het advies deze tijdig te reserveren.

Zaadleveranciers voorspellen voor dit jaar aanzienlijke tekorten. Oorzaak is de minimale voorraadvorming door een slechte bladrammanasoogst afgelopen jaar.

"Bij een vroege oogst van bladrammanas kan de schade nog meevallen, maar bij een normale of latere oogst kampen we onherroepelijk tekorten", weet Ton Gielen van Agrodyn in Montfort.

De tekorten hebben ook hun weerslag op vervangende groenbemesters. Zo draait de oogst van rogge voor zaadvermeerdering waarschijnlijk uit op een misoogst. "In de belangrijkste Oost-Duitse teeltgebieden is het al weken hartstikke droog. Daar zitten de roggetelers te smeken om regen", weet Gielen uit rechtstreekse contacten met akkerbouwers uit die regio.

De tekorten hebben ook hun weerslag op de groenbemestersprijzen. Zo zijn de prijzen van gele mosterd, Italiaans raaigras en bladramanas de afgelopen 12 maanden verdubbeld.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.