Home

Achtergrond 278 x bekeken 4 reacties

Doorbraak castratiekwestie

Supermarkten zijn bereid op korte termijn mee te werken aan een fonds om aanschaf van gasverdovingsapparatuur voor zeugenhouders mogelijk te maken.

Dat meldt het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel. Een en ander betekent een doorbraak van de impasse die was ontstaan rond het verdoofd castreren. Tot nu toe weigerde het CBL steeds mee te werken aan zo’n fonds. Het wilde het op termijn alleen via de normale handelskanalen een meerprijs betalen voor verdoofd gecastreerde dieren.

De impasse leidde twee weken geleden tot een ludieke actie van LTO en NVV gesteund door de COV bij de hoofdkantoren van Albert Heijn in Zaandam en Schuitema in Amersfoort. Gisteravond werd overeenstemming bereikt door vertegenwoordigers van het CBL en de slachterijen.

De komende weken worden de plannen nader uitgewerkt. Er moet nog worden gekeken naar juridische aspecten en naar organisatie en beheer van het fonds. Ook zal zo snel mogelijk worden begonnen om de benodigde apparatuur bij de zeugenbedrijven te krijgen.
LTO varkenshouderijvoorzitter Annechien ten Have en NVV-voorzitter Wyno Zwanenburg zijn tevreden. Beiden verwachten dat de zaken over enkele weken geregeld kunnen zijn.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Usmie

  De extra tijd die het verdoofd castreren kost zouden wij ook graag doorberekenen á € 50.00 per half uur. Dat is voor dit soort specialistisch werk nog maar een schijntje!!!!
  De supermarkten dienen bij het vullen van het fonds hiermee dus wel rekening te houden.
  Beter nog is uiteraard dat castreren niet meer noodzakelijk is.

 • no-profile-image

  vd berg

  wat een luchtballon, ik hoop de we er doorheen prikken.

 • no-profile-image

  usciolu

  Een stap in de goede richting. Een volgende stap is dat vlees in de supermarkt wordt voorzien met daarop informatie hoe het dier geleefd heeft en geslacht is. Dat maakt consumenten bewust wat ze eten.

 • no-profile-image

  W Zandbergen

  Hoelang zullen de consumenten nog willen dat de biggen worden gecastreerd?
  De PvdD wil nog liever dat de biggen worden gebeuld dan dat ze een stress en pijnloos opgroeien. Blond en dom en politiek gaan nog steeds samen op.

Of registreer je om te kunnen reageren.