Home

Achtergrond 150 x bekeken

Dieselprijs omhoog ondanks protesten chauffeurs

Protesten of niet, de accijnsverhoging op diesel gaat gewoon door. Minister Wouter Bos (Financien) liet vandaag weten dat diesel per 1 juli, zoals gepland, 3 cent duurder wordt.

Bos kwam met die mededeling op de dag dat chauffeurs protesteerden tegen de hoge brandstofprijzen. Om duidelijk te maken dat de nood hoog is, deden chauffeurs langzaamaan op achttien plekken op de snelweg. Ze begonnen hun actie om 5 voor 12, waarmee de boodschap direct werd afgegeven.

Volgens FNV Bondgenoten hebben vooral de eigen rijders en kleine transportbedrijven het erg moeilijk, omdat die de gestegen dieselkosten niet kunnen doorberekenen aan de opdrachtgevers. "Deze bedrijven moeten nu echt knokken om te overleven. Daar hoort dan actievoeren bij.''

Volgende week gaan het kabinet en de vervoerders praten over de problemen die de chauffeurs hebben door de hoge brandstofprijzen, meldde minister Camiel Eurlings (Verkeer). Bij dat gesprek schuiven ook minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) en staatssecretaris Jan Kees de Jager (Financiën) aan.

Alexander Sakkers, voorzitter van brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN), was daar positief over. Hij vond het ,,een perfect, eerste bemoedigend signaal van het kabinet''. Volgens Sakkers geeft het ook aan dat de acties succesvol zijn. Waar hij tijdens het gesprek op zal inzetten, wilde hij donderdag nog niet kwijt.

De Verenigde Eigen Rijders Nederland (VERN) stelt een actieweek uit vanwege dit gesprek. FNV Bondgenoten ziet het kabinet als de veroorzaker van het leed. "De regering is voor de zoveelste keer de veroorzaker van de inflatie in Nederland. De btw moet omhoog, de dieselaccijns omhoog, et cetera. Bedrijven met een sterke positie berekenen die kostenstijgingen gewoon door aan hun klanten. De kleintjes redden dat niet, zij hebben geen dieselclausules in hun contracten. Zij worden afgeknepen door hun opdrachtgevers.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.