Home

Achtergrond 315 x bekeken 1 reactie

Dierenbescherming bezorgd over branden

De Dierenbescherming luidt de noodklok over het stijgend aantal dieren dat sterft door een brand op een veehouderij.

Ieder jaar komen meer dieren om bij branden in stallen, aldus de organisatie. Volgens de Dierenbescherming gaan er gemiddeld 14.000 stuks vee dood per brand in een stal. Dit jaar staat de teller al op 111.000. Vooral kippen en varkens blijken slachtoffer van dit soort branden. Zo kwamen er begin juni nog duizend varkens en 60.000 kippen om door branden in respectievelijk Heeswijk-Dinther en Castenray. Nog geen week geleden lieten 1300 varkens het leven in een vuurzee in Eersel.

De Dierenbescherming wil daarom met diverse ministeries, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en landbouworganisatie LTO spreken over een ''drastische verbetering'' van brandbestrijding en brandpreventie in de veehouderij. Zo zouden veestallen een aparte categorie moeten vormen met strikte regels voor het gebruik van bijvoorbeeld brandwerend materiaal. Ook moet serieus worden gekeken naar betere mogelijkheden om vee bij een brand snel te evacueren. Want ondanks alle preventieve maatregelen en het aanwezige blusmateriaal lukt het kennelijk niet de dieren te beschermen, constateert de Dierenbescherming.

De organisatie vindt dat de brandveiligheidsvoorschriften zich te veel richten op de veiligheid van mensen. "Dat is opmerkelijk in een land waar 450 miljoen dieren bedrijfsmatig worden gehouden. Een gebouw met bedrijfsmatig gehouden dieren heeft een industriefunctie. Daarmee worden koeien, varkens, kippen en ook konijnen gelijkgesteld aan machines.''

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Red Dear

    Natuurlijk is het erg voor die dieren.
    Maar...... heeft iemand de Dierenbescherming gehoord toen bedrijven en vrachtauto's van slachterijen, poeliers, slagers en noem maar op in brand gestoken werden door de activisten? Valt het verder ook niet op dat sinds onze politieke moordenaar vast zit het aantal brandstichtingen drastisch verminderd is?

Of registreer je om te kunnen reageren.