Home

Achtergrond 157 x bekeken

Defensie maakte fouten met kosten Koninklijk Huis

Het ministerie van Defensie heeft in 2005 en 2006 verkeerde cijfers naar buiten gebracht over de kosten die het departement had gemaakt voor het Koninklijk Huis.

De kosten van de vlieguren in 2006 waren te laag weergegeven en de kosten voor het onderhoud van de Groene Draeck, het schip van de koningin, te hoog.

Dat heeft minister Eimert van Middelkoop vandaag geschreven in een brief aan de Tweede Kamer. Het gaat volgens hem alleen om de informatievoorziening in de jaarverslagen die naar de Tweede Kamer is gestuurd. "Er is geen geld 'zoek' of op andere wijze aangewend'', aldus de minister. Volgens hem staat het Koninklijk Huis hier buiten en treft geen blaam.

Van Middelkoop liet een onafhankelijk onderzoek verrichten naar aanleiding van Kamervragen van de SP, VVD en de PVV. De PvdA vroeg ook opheldering over de vliegkosten van de oranjes. De kwestie werd aangezwengeld door RTL Nieuws, dat een beroep deed op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) om een rapport te krijgen van de accountantsdienst van het ministerie van Justitie.

Afgelopen week spande RTL Nieuws nog een kort geding hierover aan, omdat het de informatie niet kreeg. Van Middelkoop heeft het onderzoeksrapport nu naar de Tweede Kamer gestuurd. RTL meldde woensdag het geding in te trekken. Het onderzoek betreft de onderhoudskosten die zijn gemaakt voor de Groene Draeck, om de inzet van de marechaussee en anderen en het gebruik van vliegtuigen en helikopters.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.