Home

Achtergrond 166 x bekeken

De zomer is een dagje eerder begonnen

De astronomische zomer is volgens Universal Time dit jaar op 20 juni om 23.59 uur begonnen en dat was voor het eerst sinds 1896.

Voor gewone stervelingen begint de zomer op zaterdag 21 juni. De langste dag van het jaar duurt dit jaar van 05.19 uur in de ochtend tot 22.04 uur in de avond.

Weerinstituut KNMI kan nog niet goed voorspellen wat voor zomer ons te wachten staat; een wisselvallige of juist een standvastige. Afgaande op de klimatologische trend lijkt ,,warmer dan normaal'' een veilige voorspelling. De afgelopen vijftig jaar zijn de zomers zo'n anderhalve graad warmer geworden. ,,Dat wil niet zeggen dat het ook mooier weer wordt, warmer dan normaal regenweer behoort ook tot de mogelijkheden'', aldus het KNMI dat de verwachtingen meteen tempert.

Een ding is zeker; de zon schijnt op het noordelijk halfrond langer in de zomer dus is het in het noorden van Europa langer licht dan in het zuiden. Zelfs in Nederland gaat dit op, op de Waddeneilanden kan de zon nu ongeveer een half uur langer schijnen dan in het zuiden van Limburg, weet het KNMI.

In Nederland wordt het zondag in ieder geval lekker warm, de warmte zal echter al snel omslaan in onweer. Daarna blijft het warm maar wisselvallig. In het Middellandse Zeegebied en het zuiden van Spanje wordt het heet.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.