Home

Achtergrond 231 x bekeken 39 reacties

DDB reageert niet op ultimatum Campina

De actie van de Dutch Dairymen Board (DDB) bij de fabriek van Campina gaat door.

Volgens een woordvoerder van Campina heeft de DDB niet gereageerd op de vraag om de actie vandaag voor 13 uur te beëindigen. Het zuivelbedrijf neemt nu juridische stappen om de actie te beëindigen. Eerder maakte Campina al bekend de schade op de DDB te willen verhalen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  bianka

  Piet uit Friesland, lees onderstaande bericht, bovendien maar weinig vaste werknemers, overgrote deel is uitzendkracht en gewoon afbesteld de laatste dagen. Dus de kosten voor Campina vallen reuze mee in vergelijking met de blokkades van FF. Dus blijft mijn vraag, is dit het waard voor Campina???? De Duitsers zitten reeds met Campina aan de tafel, waarom deze toestanden dan nog aan de hand halen???

 • no-profile-image

  Niet stakende veehouder

  Antoon, de DDB heeft geen belang bij de media, ze willen een faire prijs en dat willen ze bewerkstellen door acties bij de zuivelreuzen. Inderdaad zijn FF en Campina de stennisschoppers, want geen enkele onderneming in Europa en ook DOC in Nederland niet hebben zulke tegenacties ondernomen. Als FF en Campina kerels geweest waren hadden ze met hun ontevreden leden moeten gaan discuseren i.p.v. de gerechtelijke macht moeten opzoeken en zo'n dreigtaal uit te spreken. Deze ontevreden leden zijn wel hun eigenaren en niet andersom. Zo ga je niet met stakers die stakingsrecht hebben om

 • no-profile-image

  Antoon

  @Fatsoen, of sieta dom is weet ik ook niet, maar door deze woorden heeft ze zichzelf nu wel te bewijzen! als de acties nu écht niks uithalen zal ze een melkfabriek moeten beginnen, en deze zal succesvol moeten worden, anders zal de DDB de geschiedenis ingaan als een groep mensen met een grote bek, zonder die waar te kunnen maken! ik vind het persoonlijk een erg onverstandige uitspraak van Sieta, want ze schept verwachtingen, waarvan het nog maar de vraag is of ze ze waar kan maken!
  veel succes toegewenst met je fabriek Sieta!

 • no-profile-image

  Antoon

  dus eerst gesubsidieerde bodemprijzen? en dan de derde wereld subsidieren om dit te kunnen kopen. verder is het onrealistisch om te zeggen dat de sector in elkaar zal klappen, want dat gebeurt niet van het ene op het ander moment. op het moment dat een deel van de sector in elkaar klapt, daalt het aanbod van het goed 'melk' zo hard dat de prijs voor de overgebleven boeren goed genoeg is om de sector overeind te houden. tuurlijk heb je te maken met conjuctuur, waarin dus soms minder geproduceert word, maar dat lijkt me beter dan structureel onderproduceren. en hoe wil de DDB bij een minimumprijs het aantal toetreders in de markt laag houden? want we kunnen natuurlijk niet eindeloos melk blijven produceren? dus zal er in dat geval een soort van quotum moeten blijven bestaan!

 • no-profile-image

  Antoon

  @iet stakende veehouder, dreigen met een melkstop is allemaal precies hetzelfde. verder wil de DDB een bodemprijs in de markt, die bodemprijs moet betaald worden (als de wereldprijs daar onder ligt) dit zal waarschijnlijk bij de overheid weg moeten komen (of jullie moeten al je winst daar in steken in de goede jaren, waardoor de minimumprijs ook direct de vaste prijs word). uiteindelijk wil de DDB de Liberalisering tegengaan, en daarvoor zul je de stem van het volk nodig hebben, de politiek is 10 tot 15 jaar de weg van liberalisatie al ingeslagen. Als de boeren écht de sympathie van het volk krijgen, dan word het voor de politiek vanzelf een hot-topic, omdat daar stemmen gehaald/behouden kunnen worden!

 • no-profile-image

  Antoon

  @Jan, Mastenbroek, ik had helaas wat anders te doen. ik weet niet of ik had durven komen, dat wil ik best toegeven, want je gaat niet zo snel in het hol van de leeuw tussen een stel (terrecht) emotioneel reagerende boeren staan, om ze daar tegen te spreken. ook had ik je wel kunnen vertellen dat deze hele discussie toch eindeloos hebt, want op een gegeven moment kan je de hele wereldpolitiek er wel bij halen. vanuit de WTO is er aangegeven aan de EU dat ze graag willen dat de Exportsubsidies, en daarmee ook het melkquotum afgeschaft werd. Liberalisering van markten is iets wat maatschappelijk aanvaard is. de DDB handelt puur uit belang van de boeren, terwijl de politiek (op nationaal en internationaal niveau) uiteindelijk probeert te doen wat het beste is voor IEDEREEN. dan nog kan je agumenteren over wie IEDEREEN nu eigenlijk is? alle Nederlanders? Europeanen? of zelfs de hele wereldbevolking? het hele verhaal tussen het verschil in quotum/minimumprijs en een liberale markt hangt van zo veel factoren af, dat ik dat moeilijk kan beoordelen, en volgens mij kan de DDB dat ook niet. ik twijfel zelfs of de WTO dat kan. maar ik weet wel dat voor mij organisaties als de WTO en FAO betrouwbaarder zijn (zij doen constant onderzoek, zij zijn de experts) dan de DDB, die (nogmaals) PUUR HANDELT VANUIT HET BELANG VAN DE BOER. Dus hierbij geef ik de DDB gelijk, zij zijn inderdaad de partij die écht het beste willen voor de (Nederlandse) boer. jammer dat er op deze wereld meer mensen leven dan alleen deze Nederlandse boeren.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Nee, je hoeft geen fabriek te zoeken die ruggengraat heeft. Er zijn genoeg coop. En waar zijn die coop. van? Juist ja, van de leden en niemand anders. En wie moet dan ruggengraat tonen? De leden dus, en niet het bestuur. Als een deel van de leden (via een initiatiefvoorstel zoals nu wordt voorgesteld bij de fusie) het niet leveren van melk onder een bepaalde prijs als voorwaarde stelt, en er wordt een meerderheid gehaald met stemmen dan is het geregeld.
  Ieder lid van een coop die zegt dat de coop geen ruggengraat heeft zegt in feite dat hijzelf en zijn collega's geen ruggengraat hebben. De leden bepalen uiteindelijk, en niet het bestuur.
  Maar als leden geen eenheid vormen en zich verlagen tot onderlingen moddergevechten dan heeft het bestuur carte blanche. Geef ze eens ongelijk, wat moet je anders. Andersom, verdeel en heers en bestuur in alle rust.

 • no-profile-image

  boer

  Al weer iemand die nergens anders op uit is dan de boel op te jutten.
  Heb je niks anders te doen dan roddels verspreiden? We moeten als boeren samen de schouders er onderzetten en samen actie voeren en niet tegen elkaar.

 • no-profile-image

  gerard vanhommerig

  je hebt gelijk als je goede timmer mensen en goed materiaal gebruikt met een degelijk plan dan maak je een gebouw dat een meervoud aan waarde heeft dan de kosten

 • no-profile-image

  melkboer

  Gerard, je bent nogal stellig. Kun je me concreet aangeven wat KKM heeft opgebracht......voor de melkveehouder?

 • no-profile-image

  Grensboerke

  Als Campina de kosten op de DDB wil verhalen, dan moeten de boeren de kosten van KKM op Campina verhalen, want dit heeft kosten ook nog niks gebracht. Of nog beter het wanbeleid van de investering in Rusland door het dagelijks bestuur laten vergoeden, bonussen intrekken. Iedere cent die minder dan 40 eurocent uitbetaald wordt zou negatief moeten doorwerken op het salaris (incl. bonus) van de bestuurders, want anders wordt het toch niet beter.
  Maar uit deze reactie blijkt wel hoe moeilijk dat de heren het er mee hebben dat er eindelijk eens een vuist(je) tegen hen wordt gemaakt.

 • no-profile-image

  andere Tukker

  Tukker strevertje, kijk eens naar de Duitsers die bereiken nog eens wat. DDB volhouden

 • no-profile-image

  Piet

  Hopelijk wordt de DDB hard aangepakt voor deze terreur. Dan zullen ze nog vernemen wat het kost om een fabriek stil te leggen. Het is toch al een verloren strijd.

 • no-profile-image

  Antoon

  Bianka, ten eerste lijkt het me een beetje omgekeerde wereld om nu Campina en FF stennis schoppers te noemen, want de DDB boeren zijn degene die stennis schoppen. verder ligt het denk ik aan de werkwijze van de DDB dat er zo weinig aandacht voor die kant van de zaak is. als de DDB de publieke opinie wil winnen, moeten ze zelf contact zoeken met de pers! als je aandacht wil voor je zaakje, gebruik dan de kracht van de media! ik heb vandaag in de Boerderij voor het eerst iets gelezen van de DDB voorzitter, terwijl die al lang in bepaalde talkshows/actualiteitenrubrieken op tv, of tijdens een persconferentie haar verhaal had kunnen doen! of op zijn minst een persbericht uit kunnen doen naar de media(ik weet zo niet of dit gebeurd is)

 • no-profile-image

  Piet

  Bianka uit Warder, waarom blokkeert de DDB dan zulk een fabriek. Als het nauwelijks gevolgen heeft voor Campina, dan heeft de actie weinig zin. Dan zou de DDB wel dom zijn dat zij deze fabriek uitgekozen heeft. Maargoed, ik begrijp uit jou reacties dat je DDB blijkbaar de schadeclaim fluitend kan betalen.

 • no-profile-image

  Fatsoen

  Polderboer wat ben jij brutaal! Degene die goed doet wordt gekruisigd, en de boeven lopen rond te stoken. Weet je wat polderen betekent, met iedereen overleggen behalve met diegene die het aangaat! Daar hoor jij dan bij! Hou a.u.b op met schoften en schelden. Je weet niet waar je over praat.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Tuurlijk hebben we belang bij bodemprijzen. Het is toch normaal dat een produkt een minimumprijs heeft. En WTO/FAO willen iedereen te vriend houden ten koste van boeren,wat heb je eraan als landen tegen je opkomt dat is de instelling van deze heren

 • no-profile-image

  gerard vanhommerig

  Naar aanleiding van grensboerke op deze pagina, K K M is nou net een van de middelen om een betere prijs te bedingen, en dat werkt ook. Je koopt B V toch ook geen "fendt" als dat een "belarus" blijkt te zijn. Verder moet mij van het hart dat eindelijk maar eens afgelopen moet met deze zinloze akties. Een duitse partikuliere zuivel onderneming heeft de prijs omlaag gemanipuleerd. Als we allen samen een sterke markt autoriteit maken { coop} dan zijn we al een heel eind. maar ja autoriteit en nmv dat zijn twee verschillende dingen. verder nog wat: hoe goed we het ook doen twee maal 50% is ontevreden over de melkprijs omdat ze even veel krijgen als de buurman

 • no-profile-image

  tukker

  Boer uit twente heb je gelezen dat sieta opstapt? Je had vanmiddag hier nogal een duidelijke mening over......................Als de schade claims van friesland/campina komen dan is het bestuur en daarmee de leden van de ddb hoofdelijk aansprakelijk voor de schade. En dat die verhaalt zal worden datis zeker, want er is geen enkele maatschappij die dit soort onzin verzekerd, dit kan nog aardig in de papieren maar dat maakt natuurlijk ook niks uit gewoon bliuven lachen.Vanavond nog een interview gehoord met sieta was een tamme bedoening ze heeft al opgegeven haar accu is leeg, en ze gaat nu de aftocht blazen en terecht!!!!!!!

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Zo is het maar net. Alleen nu nog iemand zoeken die voor dat gebouw fatsoenlijk wil betalen, dus geen grootgutter. Misschien moeten de fabrieken die grootgutters maar eens een keer geen zuivelprodukten leveren dat zijn pas lefakties waarvoor ik de melk wel een week wil laten weg lopen. Alleen nog een fabriek zoeken die zo'n ruggegraat heeft en dat missen we vandaar deze opvolgende reakties misschien?

 • no-profile-image

  varkenshouder

  Campina en FF zijn slechte ondernemingen. Als ze het goed voor hadden met de melkveehouders, waren ze meteen in gesprek gegaan! De bal lag voor hun voor het in koppen!! In Duitsland, het grootste melk land ging de duitse LTO meteen mee met de BDM. Men maakte een front om een einde te maken aan de al jaren lange slechte beloningen voor de landbouwprodukten, dit maal de melk. Daar koos men om er nu voor te gaan omdat de schaarste van melk toch weer een prijsval was!! Dus weer ver onder de kostprijs!! Andere landen volgden, maar de Nederlands DDB heeft het geprobeerd om mee aan te sluiten. Maar de vuile streken van FF en Campina onder steunt door LTO hebben alles kapot proberen te maken. Het is een groot drama dat de vuiligheid boven komt drijven. Wat bezielt die mensen om boeren te laten crieperen. Ze hebben toch recht op een kostprijsdekkende melkprijs. Je wordt door je eigen oganisatie behandelt als slaven. Wat voor land leven we? Dat veel mensen elkaar niks gunnen en aards dom zijn merken we wat er op de site geuit wordt. Hier ga je allen aan kapot, stelletje dommerikken. Leer is een keer rekenen en weet wat er in je vak gebeurd voordat je reageerd. De enigste kans voor de Nederlandse boer om te overleven is, zeg je lidmaatschap op bij Campina of FF en LTO, wordt lid van actieve en eerlijke organisaties, waarmee je samen een goed boteham kunt verdienen. Maar lig niet tegen elkaar te schoppen!!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Gerard een ding moet me van't hart. De particuliere zuivelbedrijven in Duitsland zitten op dit moment met de hoogste prijzen! Wat jij bedoelt is Muller Milch, een soort van Bakel die melk opkoopt en verkoopt op spotmarkt. De particuliere bedrijven hebben korte tot geen vaste contracten van leveranciers, en kennen geen KKM of zoals bij ons QM! Zo, deze jongens moeten goede prijzen betalen anders wordt er geen melk geleverd ( verloop) van leden. Deze part. bedrijven moeten continu scherp blijven wat de prijs alleen maar ten goede komt. Een coop heeft lange opzeg termijn van 1 tot 2 jaar. Wat ze ook uitbetalen een leverant kan niet eerder weg en als ze dat doen komt er nog een gerechtelijke macht bij ook. Dan is het heel gemakkelijk als coop niet het onderste uit de kan te halen en lekker achterover te gaan leunen in de stoel. Je hoeft tijdens de ledenvergadering alleen maar te roepen dat de aanbod groter is dan vraag, je zoveel geinversteerd hebt, zoveel reserve opgebouwd hebt enz.
  Je gooit daarbij nog een hele hoop getallen en kreten in de zaal en niemand die het snapt en commentaar heeft. Onze part. hoeven zich naar ons niet te verantwoorden alleen in de vorm van uitbetaling en kun je het daar niet mee vinden dan vertrek je per direct. Zo blijven we allemaal scherp. Hoe groter de coop (lees: fusie tussen Campina en FF) hoe makkelijker het de heren krijgen, want ben je niet tevreden waar moet je heen? Vergelijk het met een aannemer (boeren) en een timmerman (bestuur). Ten eerste wordt de timmerman (bestuur) betaald door de baas (boeren) deze moet ook de klussen opzoeken, en gaat dan een klus opzoeken onder de kostprijs van zijn baas. Hij krijgt gewoon zijn goedbetaalde loon en heeft goed werk gedaan (werk opzoeken) maar de baas moet er dan maar risico en geld instoppen. Zie je het al gebeuren? Zo gaat dat op dit moment in de landbouw! M.i. moeten we gewoon privatiseren van de zuivelondernemingen en een kader (misschien LTO) die er op toeziet dat er geen prijsafspraken gemaakt worden, het beste nog personen buiten de landbouw. P.s. zoals gezegd ben ik geen DDB'er en geen staker

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Dat is juist het gevaar in de wereld die schommeling in aanbod, brengt alleen maar onrust. En ik ben geen DDB-er als je dat denkt. En toetreders hoef je niet laag te houden. De WTO heeft vandaag voorgesteld de wereldproduktie met 25% te verhogen, dus we kunnen eindeloos produceren voor een goede bodemprijs. Ook al is er geen bodemprijs, bepaalde continenten kunnen het toch niet betalen of produceren, dus een bepaalde vorm van subsidie/ontwikkelingshulp zal altijd blijven bestaan. Hier komen we vanzelf een beperkende factor tegen, grond, mest en voer. Dat hoeft de prijs niet te zijn. Als de WTO die 25% meer wil zal daar een prijs tegen over staan

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Tuurlijk heeft men belang bij bodemprijzen. Dat stimuleert de melkveesector hier en zorgt voor een betere voedselvoorziening. Er is geen enkel continent dat de markt van Europa op korte termijn over kan nemen. Wanneer Europa een stabiele melkveesector heeft zal er genoeg voedsel komen desnoods moet er voor de arme landen maar subsidie komen om deze produkten te kopen. Want wanneer hier de sector financieel in elkaar klapt zijn de problemen vele malen groter

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Het nut van de fusie is krachtenbundeling gelijk de DBB. En dan komt het, het tot waarde brengen van deze krachtenbundeling waar ik toch grote vraagtekens bij zet. Heeft iemand al een signaal gehoord van bestuurders dat ze de retail duidelijk hebben gemaakt, of gaan maken, dat er grenzen zijn? Dit kun je Sieta niet verwijten.
  En wat het nut is van de andere cooperaties? Je kunt je beter afvragen hoe het kan dat ze tussen de vingers uitglippen. En zelfs dat is niet zo moeilijk. Als boeren zich amuseren met
  elkaar de grond in te boren in plaats van het bestuur kritisch te volgen en af te rekenen dan krijg je dit vanzelf.

 • no-profile-image

  tukker

  Het gonst hier van de geruchten dat sieta de eer aan zichzelf heeft gehouden en is opgestapt als voorzitter,en dat het bestuur overweegt om de ddb op te heffen, vanwege het fiasco van de acties.Is hier meer over bekend.............

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Antoon, wanneer stop je nu eens een keer met je continu herhalen van je woorden. Je spreekt over Liberalisering net of je je geleerd voelt. De exportsubsidies gelden voor produkten die buiten de EU afgezet worden. EU is de grootste exporteur op de wereldmarkt! Geen enkel land of continent heeft meer invloed op de wereldmarktprijs dan de EU. De WTO kan roepen wat die wil, maar de produkten komen van ons en niet van WTO. Vergelijk het maar met olie, iedereen roept de prijzen zijn hoog maar als shell zegt zo is het dan is dat zo! Zo is het ook met melk, WTO kan roepen wat die wil maar wij voeden de wereldbevolking niet hun. Ook al gaan de subsidies eraf de honger stilt er niet door. WTO zegt ook niet tegen Philips produceer meer tv's dan worden ze goedkoper, dat bepaald Philips en niemand anders. Wat de WTO ook uitzoekt honger is een gegeven en die blijft.

 • no-profile-image

  melkboer

  @Antoon, ik heb het al eerder geschreven, de nu voorgestelde europese verruiming is een farce voor bedrijfsontwikkeling. Het is pappen en nathouden tot de "big bang" als in 2015 de melkveehouderij in het diepe wordt gegooid. Als de herstructurering van de melkveehouderij pas na 2015 kan gaan plaatsvinden hebben we naar mijn mening al een slag gemist. Ik ben voorstander van vooraf "droogzwemmen" door internationale quotumhandel toe te staan waardoor herstructurering van de melkveehouderij, maar hierdoor ook van andere takken, al voorzichtig kan gaan plaatsvinden. Volgens mij heb je dan een tweetrapsraket. Eerst bedrijfontwikkeling binnen het europese productiequota en dan evt. volledig los voor de vrije markt. Ook de EU weet dan voortijdig hoe de melkveehouderij zich gaat ontwikkelen en kan desgewenst nog corrigeren voordat volledige liberalisering een feit is.
  Je hebt meestal een uitgesproken mening, hoe zie jij dit?

 • no-profile-image

  polderboer

  Fatsoen, weet je wel wat fatsoen is?
  Wat de DDB aan het doen is noem ik geen fatsoen!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  mijn boer is stoer

  duitsland kun je niet met nederland vergelijken.

 • no-profile-image

  polderboer

  Sieta! Wat lees ik nu in de Boerderij, je gaat zelf een fabriek beginnen!!!!!!!
  Wat een goed idee, alle herrieschoppers op een bult en we zijn van alle ellende af!
  Je bent nog dommer als dat ik dacht!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  Jan

  Antoon waar was jij gisteren. Had het lef niet om te komen? Hoe bonter de RFF, Campina, en de LTO maken, hoe eerder de boeren beginnen te begrijpen dat we met een stel schioften te maken hebben. Als ik ze was zou ik de boeren straffen, komende maand weer 3 cent er af en dat gewoon blijven volhouden dat dat door de DDB komt. De lafbekken bij Campina. In Duitsland zitten ze om de tafel en hun eigen leden laten ze verrekken.

 • no-profile-image

  Antoon

  als de EU dan zoveel invloed heeft op de wereldmarkt, dan heeft juist de EU toch het allerminste een bodemprijs of quotering nodig? verder heeft heeft de WTO (ik denk trouwens dat je nu de WTO en FAO door elkaar haalt) inderdaad er geen baat mee invloed uit te oefenen op de prijs van luxegoederen. daarintegen wel op de prijs van voedsel. Maar zoals ik al zei, of liberalisering of protectionisme beter is, weet ik niet, maar ik weet wel dat de WTO/FAO daar meer verstand van heeft dan de schreeuwers van de DDB.

 • no-profile-image

  Antoon

  @melkveehouder, Duitsland, de WTO en FAO hebben de boeren hard nodig, het is zeer ver overdreven om te zeggen dat ze iedereen te vriend houden ten koste van de boeren. inderdaad hebben jullie wel belang bij bodemprijzen, maar heeft de rest van de wereld dat ook? ik volg hierin de Experts bij de FAO/WTO, die zeggen dat de rest van de wereld dat niet heeft! en niet de DDB die eigenlijk niks meer is dan een organisatie die opkomt voor de belangen van boeren! misschien vind niet iedereen de FAO/WTO onafhankelijk, maar ze zijn meer onafhankelijk dan de DDB!

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  O ja en waarom roepen die cooperaties dan nu dat ze problemen hebben met de levering? Ze hadden ook kunnen zeggen:"we leveren niet, we hebben geen aanvoer, d'r moet meer geld komen". Maar nee alles om de grootgutters maar tevreden te houden. Het is zo, dat betaald de grootgutter, dit zijn de kosten van zuivelfabrieken, dit blijft over voor de veehouder. Het bestuur brengt alles op die manier dat de leden met hun kleine stem toch instemt. Want wat is het nut van de fusie? Hebben we niet genoeg voorbeelden gehad van megabedrijven als Arla, Vion, vanDrie, en misschien ook Aldi en Lidl?

 • no-profile-image

  beemsterboer

  De fabriek in heiloo is nog steeds DICHT en de boeren wisselen elkaar af !! Ik kom er net vandaan(14.30) , we gaan voorlopig nog door!!!

 • no-profile-image

  bianka

  Agd, bel nou es wat vaker met de DDB ipv steeds de zuivelreuzen het woord te geven

 • no-profile-image

  bianka

  De fusiepartner van FF heeft dezelfde werkwijze. Oei, oei. Zo'n stennis maken voor de Heiloose fabriek die nog maar draait op een kwart van zijn oorspronkelijke capaciteit en in oktober gesloten wordt. Is dit het waard????

 • no-profile-image

  .

  Toch raar dat een varkenshouder meer verstand van de Cooperatie's heeft dan vele melkveehouders. Ik denk dat hij de NCB meegemaakt heeft. Hij komt namelijk uit Brabant. Vraag oude varkensboeren maar wat er toen gebeurd is. Dit gebeurt nu met de melk. Oke het klopt jullie melkveehouders hebben dit nog niet mee gemaakt. Maar dan kun je op zijn minst vragen wat er ik geloof dat het eind jaren 80 was gebeurd is. Het is nu vion geworden. Maar dit hebben de midden grote varkenshouders allemaal moeten betalen. Kijk eerst daar naar en oordeel dan pas over de goede bedoelingen van campina friesland. Dit is nu weer gaande en de melkveehouders worden slachtoffer maar die geloven het nog niet.

Laad alle reacties (35)

Of registreer je om te kunnen reageren.