Home

Achtergrond 11 reacties

DDB: melkprijsverhoging slechts kwestie van tijd

Een verhoging van de Nederlandse melkprijzen is slechts een kwestie van tijd.

De prijsverhoging is een gevolg van de stijging van de prijzen van melkproducten bij diverse Duitse supermarktketens. Dat zegt Sieta van Keimpema, voorzitter van de belangenorganisatie Dutch Dairymen Board (DDB).De Duitse discounters Lidl, Aldi Süd, Rewe, Plus, Kaufland, Tengelmann en Netto verhogen hun prijzen van melk en boter deze week met respectievelijk 10 cent per liter en 20 cent per 250 gram. Voor kaas en yoghurt moeten zij de prijsverhoging nog bepalen. "Zij gaan niet alleen meer geld betalen voor de zuivelproducten, maar er ook op toezien dat de Duitse zuivelfabrieken hogere melkprijzen aan melkveehouders uitbetalen", zegt Van Keimpema.

Niet alleen Duitse melkveehouders krijgen een hogere melkprijs volgens de DDB-voorzitter, maar ook hun Zwitserse collega’s. In Zwitserland stijgt de melkprijs met 4 cent naar 48 cent per kilo.Nederlandse zuivelfabrieken kunnen volgens Van Keimpema niet achter blijven bij de melkprijsstijging in Duitsland. "Zij profiteren van hogere opbrengsten van zuivelproducten in Duitsland. Bovendien kopen sommige fabrieken melk in Duitsland", zegt zij.

De zuivelcoöperatie Campina zegt dat zij haar melkprijssystematiek niet wijzigt. "De melkprijs die wij aan boeren uitbetalen, moet uit de markt komen. Onze Duitse melkprijs is in ieder geval nog niet gestegen. Als de prijzen voor Duitse zuivelproducten stijgen, proberen wij daarvan ook te profiteren", zegt een woordvoerder van Campina. De zuivelcoöperatie hield haar Nederlandse voorschotprijs voor melk in mei van dit jaar onveranderd.

Het is de vraag hoe de prijsverhogingen voor consumptiemelkproducten uitpakken voor Duitse melkveehouders. Consumptiemelk maakt een klein deel uit van het totale zuivelpakket.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  john

  Een verhoging van de Nederlandse melkprijzen is slechts een kwestie van tijd. En een verlaging komt daar zonder enige twijfel weer achteraan. We zullen moeten leren omgaan met veel grotere verschillen dan in het verleden. Verder ben ik het helemaal eens met melkboer

 • no-profile-image

  Jan

  Ik ben blij dat er ook mensen zijn zoals Melkboer uit Overijssel. Indien veel boeren ook 'ns verder zouden kijken dan hun neus lang is m.a.w. de markten, zowel in als buiten Europa, eens zouden volgen misschien dat er dan iets meer gerelativeerd en genuanceerd gereageerd wordt. Ruim voordat de acties werden afgekondigd gingen de prijzen al omhoog. Nu dat in Duitsland een aantal supermarkt ketens zich bereid hebben verklaard om over hogere prijzen te onderhandelen (hetgeen een wassen neus is) zijn organisaties als BDM en DDB er als de kippen bij om zichzelf een aantal veren in hun **** te steken. Vorig jaar hetzelfde liedje ... door sterke vraag van de wereldmarkt (bij gebrekkig aanbod) zijn de prijzen in de EU omhoog geschoten .. BDM heeft daar geen enkele invloed op gehad, al zag men dat zelf anders. Dat mooie gebaar van de Duitse supermarkt ketens heeft weinig om het lijf, aangezien men op die producten geen of bijna geen marge maakt ... dus ook niet veel opgeeft. Veel belangrijker is of men ook bereid is om bijv. voor kaas meer te betalen, want kaas is namelijk een behoorlijke winstgever.

 • no-profile-image

  fryske boer

  het was al langer duidelijk dat de melkprijzen in de nazomer herfst weer zouden gaan stijgen eind winter voorjaar gaan ze weer dalen krijgen we dan weer dat domme gedoe ik hoop het niet laten we het niet hopen

 • no-profile-image

  Boerin

  Wat mij erg opvalt is de twee uitersten: Prijs omloog ligt niet aan de DDB of prijs omhoog komt wel ondermeer door de acties. Wat ik vooral mis in de hele stijd om de zuivel is het gebrek aan positief geluid over je eigen product. Het is altijd maar hakken op elkaar en elkaar de loef afsteken, maar ik hoor maar weinigen zeggen: Ik ben trots op de door mij geproduceerde melk Nu, dat wil ik dan wel even zeggen: We hebben al jaren eerste klasse melk, met goede gehalten, We hebben veel over voor dierwelzijn. We hebben een kalveren altijd ruim in grote strohokken, ons erf is altijd opgeruimd, iedereen die wat wil weten mag komen kijken, scholen en groepen ontvangen we altijd voor een rondleiding. En nu mag dat wat mij betreft wel een keer omgezet worden in geldelijke waardering. Ik lever een goed product en ik kweek goodwill voor de zuivelsector en dus ook voor mijn collega-boeren. Mijn product hoeft wat mij betreft niet langer voor een appel en een ei de markt op. En alle boeren die het niet met mij eens zijn, Prima, maar kraak dan eens niet direct een ander af, bedenk wat je zelf voor de sector doet, en of dit je voldoende waardering geeft.

 • no-profile-image

  peer

  In duitsland hebben de suppers de melkprijs met 10 ct verhoogd nadat ze een week of 4 geleden zijn gaan stunten en met 7 ct hadden verlaagd (was de aanleiding voor deze actie) Wat is er nu
  "verdiend"? 3ct

 • no-profile-image

  johnny

  hou er rekening mee dat eerst de `heren`van de fabriek het geld opstrijken en dan pas als laatste de boeren; En dan alles onder het motto cooperatief !!!

 • no-profile-image

  Realist

  Sieta moet toch de actualiteit eens wat beter volgen. Zie artikel op deze site:
  "Het particuliere zuivelbedrijf Hochwald Nederland verlaagt zijn voorschotmelkprijs voor mei van dit jaar met € 1,08 naar € 36,25 per 100 kilo exclusief btw".
  Kom op DDB-ers voor de poort! Of mogen particuliere ondernemingen wel ongestraft de melkprijs verlagen??

 • no-profile-image

  melkboer

  En dat alles dankzij de DDB zeker!? Nou ook zonder de melkacties waren de prijzen gestegen want wie een beetje de markt volgt heeft gezien dat de diverse zuivelprijzen al voor de acties stegen.
  Ook vorig jaar begonnen in de zomer de prijzen pas te stijgen.
  En de DDB-leden maar geloven dat het door hun acties komt, haha als ze daar gelukkig van worden dan is het mij al goed. En dan ondertussen gewoon doorgaan met hun hoge kostprijs totdat er werkelijk een diep dal komt!
  Wat de DDB bereikt heeft is verdeeldheid onder melkveehouders!

 • no-profile-image

  heidi

  Nog 2 maanden en dan gaat de melkprijs toch omhoog?
  Komen we in de duurdere tijd het blauwe gedeelte laten we maar zeggen . melkboer uit overijssel heeft gelijk.
  De melkprijs gaat toch omhoog heeft niets met ddb te maken

  Groetjes

 • no-profile-image

  toonmechy@tiscali.nl

  Ik ben het niet eens geweest met de acties van de DDB, maar ik heb toch waardering dat ze het kennelijk voor elkaar gekregen hebben dat de supers de melkprijs verhogen. Het is heel makkelijk te zeggen dat de prijs toch wel zou gaan stijgen, wat waarschijnlijk ook wel het geval geweest zal zijn, maar op de een of ander manier zijn de duitse supers toch tot inzicht gekomen dat de hele kolom een redelijk rendement moet halen. Wat er uiteindelijk bij de boeren terecht komt is afwachten, maar een zeker effect hebben de akties in Duitland wel gehad. Ook dat mag wel eens gezegd worden, zonder meteen de zaak af te kraken. Het blijkt dat je stem verheffen resultaat kan hebben i.p.v. het gedwee achter de cooperaties met hun marktverhaal te lopen.

 • no-profile-image

  marcel

  wat een geweldige saamhorigheid onder de boeren.

  uiteindelijk willen we toch allemaal hetzelfde.

  p.s.
  ik ben lid ban de bdm, niet omdat ik het op alle punten met ze eens ben, maar omdat het de eerste vereniging is die in duitsland de boeren met het gezicht dezelfde kant op heeft gekregen.

  en dat zouden meer mensen moeten doen.

  m.v.g.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.