Home

Achtergrond 29 reacties

DDB laakt nieuwe scherpe prijsverlaging zuivel AH

De Dutch Dairymen Board (DDB) noemt de nieuwe prijsverlaging van zuivel bij Albert Heijn provocerend.

Albert Heijn heeft de prijzen van een aantal basis zuivelproducten verlaagd naar het niveau van prijsvechter Aldi. "Als blijkt dat de supermarkten een betere melkprijs voor de veehouders tegenhouden, volgen er mogelijk acties tegen deze supermarkten", zegt Sieta van Keimpema, voorzitter van DDB. Volgens haar is de actiebereidheid onder de DDB-leden nog steeds groot.

Deze stap van Albert Heijn zou volgens supermarktdeskundige Gerard Rutte de concurrenten dwingen hun prijzen ook te verlagen en zo een nieuwe prijzenslag te bewerkstelligen. Hij noemt het ongelooflijk dat de supermarktketen zo weinig respect toont voor de melkveehouders door juist nu de verhoging door te voeren.

Een woordvoerder Albert Heijn zegt dat de keten al langer producten goedkoper maakt. "We volgen de markt." Voor dit pakket zuivelproducten lag de prijs altijd hoger dan het niveau van de prijsvechters. AH wil met het scherpere prijsbeleid partijen als Aldi, Lidl en Jumbo concurrentie aandoen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  rowwwenheeze

  anders luisteren ze niet als boer hoef je in ieder geval zelf geen honger te leiden ;)

 • no-profile-image

  melkveehouder

  AH is niet voor niets ook de afkorting van de grootste dictator van de vorige eeuw!

 • no-profile-image

  gert

  Joris,goed idee voor actie

 • no-profile-image

  Antoon

  ik denk dat deze prijsverlaging (voor de consument) meer de marge van de AH raakt dan de prijs voor de boeren. eerst zeuren jullie over de marge die de supermarkt heeft, doen ze daar wat aan, is het weer niet goed. dat klopt wel Arend, tuurlijk is de politiek geinteresseerd in een lage voedselprijs, maar de boeren laten zich er eigenlijk voor gebruiken. in de meeste sectoren neem je de beslissing om te stoppen als je bedrijf niet winstgevend is, maar de boeren doen in hun trots gewoon door. daardoor kunnen de prijzen laag gehouden worden...

 • no-profile-image

  Consument

  Hoeveel krijgt een boer ervoor als AH de prijzen 10 cent de lucht in doet?

 • no-profile-image

  Antoon

  nou klaas, voor zover ik weet, sluiten de cooperaties contracten voor een bepaalde tijd(enkele maanden of een half jaar) af met de supermarkten, waarin de prijs vast staat...

 • no-profile-image

  Consument

  Zorgen dat er boeren in het bestuur zitten met een rechte rug!! Dit ontbreekt er gewoon aan, zo zit helaas de maatschappij in elkaar. de onderwereldpraktijen komen in alle gelederen voor. Het is ongeloofelijk oneerlijk wat er allemaal gebeurd! Hierin gaat de politiek in voorop! De grote organisaties kennen er ook wat van! Koehandel is de normaalste gang van zaken!! Daarom rict men nieuwe belangenorganisaties op, om dit te doorbreken. Dit is ook de enigste manier om voor je recht op te komen en te winnen van die machtsblokken. Dit moet met de cooperaties kunnen, maar dan moeten de scheefneuzen eruit!! Het vetrouwen is ver zoek!! Als de cooperaties aan het onderhandellen zijn met de supers moeten de leden aan het demonstreren zijn voor een redelijk prijs. Als het niet helpt dan een leverstop!! Anders leren ze het nooit!!

 • no-profile-image

  Tom

  Wat Albert Heijn doet met de melkprijzen heeft wel een beetje te maken met hoeveel de melkveehouder krijgt, maar uiteindelijk ligt het toch voornamelijk aan het vraag-aanbod verschil op de melkmarkt.
  Ik zou zelfs durven stellen dat als de AH de melk wil subsidieren, en er dus meer consumenten goedkoop melk kunnen drinken, de vraag mogelijk omhoog gaat. AH kan alleen lage prijzen bedingen als er veel partijen op de markt zijn die het aanbieden.

 • no-profile-image

  arend

  zolang er niet goedkoper ingekocht wordt dij de melkfabrieken moeten ze zelf maar beslissen of ze met minder marge genoegen nemen

 • no-profile-image

  andere tukker

  Wie levert die melk dan aan AH?

 • no-profile-image

  Antoon

  @Marcel, Landhorst, volgens mij werkt AH boycotten niet, want dan ontstaat er vanzelf een andere marktleider, die op dezelfde manier werkt...

 • no-profile-image

  melkveehouder

  We mogen AH dus eigenlijk wel dankbaar zijn dat ze de melkprijs laag houden.

 • no-profile-image

  melkje

  jullie denken toch niet echt dat de wereld niet zonder melk kan ?

 • no-profile-image

  dirk

  Misschien is het verstandig dat de ddb,nmv met lto daar ook maar een bezoekje gaan brengen want lto weet de weg maar weet nog niet wat ze moeten doen

 • no-profile-image

  Marcel

  Tja Antoon, dat deden ze! Maar doordat ze daar in hun vingers hebben gesneden vorig jaar doen ze het nu anders. Gewoon heel Nederland AH boycotten dan is het probleem zo opgelost! De komende 3 jaar heeft AH veel geld nodig om het voetbal te sponseren dus de marge zullen ze zeker niet verkleinen.

 • no-profile-image

  LTO

  Ook bij de DDB blijft het oorverdovend stil na deze actie van AH. Moeten we niet opnieuw de tank leeg laten lopen? De supermarkten zijn in het geheel niet onder de indruk van de acties. Misschien toch maar eens een AH blokkeren voor een week of drie!

 • no-profile-image

  jeroen

  Zolang de boeren niet als een blok achter acties staan heeft het geen nut.
  Dit omdat er dus wel boeren zijn die wel voor die prijs kunnen produceren, dus wie is er dan stom bezig?

 • no-profile-image

  arend

  precies melkveehouder,het speelt de politiek juist prachtig in de kaart die lagere melkprijs.er zijn immers veel meer consumenten stemmers dan boeren stemmers...

 • no-profile-image

  gert

  in duitsland komen er na het EK voetbal weer acties door de boeren,de supers komen hun beloften niet na

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Strategisch goeie zet van AH. AH verlaagt de prijzen, lidl jumbo en aldi volgen en riskeren een leveringsstop. AH lacht zich een deuk en wint het spel. Het moeten de AH filialen zijn die de volgende keer op de korrel genomen worden. Zij zijn degenen die het vuurtje aanstoken en hun handen in onschuld wassen.

 • no-profile-image

  Joris

  Ja, laten we de melk goedkoop afgeven, dan hebben we goeie afzet.
  Intussen zullen zelfs de NMV en DDB er van doordrongen zijn dat de kink in de kabel niet bij onze coöperaties zit, maar bij de macht van de supers. AH en consorten frustreren de hele agrarische wereld door ons tegen elkaar uit te spelen en niet mee te werken aan mooie initiatieven (bv. Campina-merkmelk). Dat is niet verboden, wel heel vervelend. Zolang er geen tekort is aan melk zal dat zo blijven. Maar wij zijn ook consumenten en dus kunnen we ze wel prikkelen door acties. Als we allemaal een paar winkelkarretjes gaan hamsteren bij AH, (met een paar honderd verschillende kleine artikelen erin) en we laten het karretje met een protestbriefje in de winkel achter, dan zou dat een goede therapie kunnen zijn voor alle frustraties. Is dat ook niet verboden, wel heel vervelend ?

 • no-profile-image

  Piet

  Ik weet wat de inkoopprijs voor de Ah is ?
  Maar ze zijn niet te beroerd om er geld bij te leggen.
  De enige manier om dat te stoppen is dagenlang zoveel mogelijk de melk op te kopen bij de AH.Als ze geen melk meer hebben, gaan de consumenten hun boodschappen elders doen.Melk is een dagelijkse behoefte dus een lokkertje.Melk op kopen en aan de consument afgeven is de enige manier om de consument achter je te houden.En die zorgen uiteindelijk voor onze boterham.Dus massaal de melk opkopen is beter als weg laten lopen en het kost beide keren geld.

 • no-profile-image

  Rob

  AH is nog nooit geinteresserd geweest in het wel en wee van zijn toeleveranciers. Die moeten wel alle certificaren halen om te mogen leveren. Daar wordt echter niet voor betaald! Verder schijnen er toch altijd leveranciers te zijn die veel omzet maar geen marge willen!!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  En bij de politiek blijft het weer oorverdovend stil. Toen er actie werd gevoerd voor een hogere melkprijs stond de politiek vol afkeuring aan de zijlijn te schreeuwen, maar het immorele gedrag van de supermarkten is blijkbaar de gewoonste zaak van de wereld voor de politiek

 • no-profile-image

  goede boer

  Bij AH gaan ze uit van het vrije markt principe. Vraag en aanbod regelen de markt. Zal nog wel een tijdje duren eer ze bij AH in de gaten hebben dat bewijsbaar het vrije markt principe bij landbouwproducten helemaal niet werkt. Het onverkort toepassen van het vrije markt principe op de landbouwmarkt zal deze uiteindelijk op tilt doen slaan. Regering en samenleving vinden dat het toepassen van het vrije markt principe op de landbouwmarkt gemeengoed hoort te worden. Maar alleen met een vorm van prijsafspraken is de landbouwmarkt in stand te houden. Gelukkig zijn het gros der boeren zo verstandig de denkwijze van regering en samenleving niet te delen. En het vrijemarkt princioe op de landbouwmarkt als niet uitvoerbaar te achten.

 • no-profile-image

  rowwwenheeze

  coca-cola - melk 6 - 0

  andersom doet recht aan de waarheid het zit tussen de oren

 • no-profile-image

  bartus

  als de DDB bij de supermarkten gaat staken kan zij op meer sympathie en of hulp /aanhang rekenen dan dat ze het bij zuivelfabrieken doen waar de collegaboer zijn melk wil leveren.
  Van mij in ieder geval !!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  Klaas

  Antoon weet duidelijk nog niet hoe de hazen lopen. Wanneer A.H. de prijzen verlaagt geven ze dat onmiddelijk door aan de zuivelcooperaties en gaat heus niet ten koste van hun eigen marges.
  Dan weet je de werkwijze van A.H. nog niet, de boeren zijn hier al 50 jaar van op de hoogte.!

 • no-profile-image

  rosemarie

  AH laat weer zien dat ze minachting hebben voor een goede voedselketen. Laten we met ons allen AH boycotten. KOOP NIET(S) BIJ AH !!! en vertel het door aan familie vrienden en bekenden.

Laad alle reacties (25)

Of registreer je om te kunnen reageren.