Home

Achtergrond 171 x bekeken

D66-jongeren 'begraven' vrijheid van meningsuiting

De Jonge Democraten houden dinsdag in Den Haag een 'begrafenisplechtigheid' om stil te staan bij "het plotselinge overlijden van de vrijheid van meningsuiting''.

De jongerenbeweging die verbonden is aan D66 keert zich zo tegen de volgens haar toenemende politieke inmenging in het grondrecht dat iedereen zich vrij moet kunnen uiten.

Aanleiding voor de actie zijn diverse incidenten, zoals de arrestatie van cartoonist Gregorius Nekschot en het verhoor van een medewerker van de website GeenStijl.nl vanwege mogelijk discriminerende reacties op de site. Volgens de Jonge Democraten heeft het er veel van weg dat er een soort politiek beleid is om extra vervolging in te stellen in zaken waarbij de vrijheid van meningsuiting in het geding is.

Ze zullen dinsdag een doodskist met bloemen verplaatsen vanaf Het Plein voor het gebouw van de Tweede Kamer naar het nabijgelegen ministerie van Justitie. Na een korte grafrede volgt daar een moment van bezinning, zo staat in de rouwkaart die zondag is verspreid. Mensen die schriftelijk hun medeleven willen betuigen, kunnen terecht op de website www.magikooknogietszeggen.nl. Ruim duizend mensen hebben dat al gedaan.

Volgens voorzitter Floris Kreiken van de Jonge Democraten is het schadelijk dat de politiek zich steeds meer lijkt te bemoeien met de vrijheid van meningsuiting. "We bevinden ons op een hellend vlak waarin straks angst om nog voor je mening uit te komen de overhand krijgt.'' Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie heeft in debatten over de zaak-Nekschot benadrukt dat het Openbaar Ministerie (OM) geen ander beleid voert jegens cartoonisten en andere opiniemakers.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.