Home

Achtergrond 229 x bekeken

Consument besteedt meer, maar vooral aan gas

De consumentenbestedingen zijn in april met 2,1 procent gestegen in vergelijking met een jaar eerder.

De stijging is voor een belangrijk deel veroorzaakt door een hoger gasverbruik. Aan energie gaven huishoudens 30 procent meer uit. Dit blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag publiceerde. De bestedingen aan voedings- en genotsmiddelen daalden met 1,3 procent. Daarnaast gaven consumenten 1,8 procent minder uit aan duurzame goederen. Zij lieten vooral kleding- en schoenenwinkels links liggen. De bestedingen aan huishoudelijke apparaten, waaronder televisies, stegen volgens het CBS wel.

Consumenten gaven in de eerste drie maanden van dit jaar ook al veel meer uit aan aardgas in vergelijking met een jaar eerder. In het eerste kwartaal van 2007 werd de energierekening nog gedrukt door het extreem zachte weer. In april was het enkele dagen behoorlijk koud. Het weerinstituut KNMI telde in De Bilt zelfs acht dagen waarop het vroor, vier meer dan gemiddeld in april.

Naast een hoger gasverbruik werd de consument geconfronteerd met hogere uitgaven aan medische zorg. Dit hangt samen met de invoering van het eigen risico in de zorg, begin dit jaar. De totale uitgaven aan diensten stegen daardoor met 2,7 procent.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.