Home

Achtergrond 229 x bekeken

Commissie wil transgene betaïne toelaten als voertoevoegmiddel

Betaïne uit transgene bieten moet in Europa worden toegelaten als toevoegmiddel in onder meer varkensvoer.

Dit heeft de Europese Commissie betoogd tijdens een ambtelijk overleg over veevoeders. Betaïne wordt gewonnen uit suikerbieten en helpt onder meer jonge biggen om een goede vochtbalans te houden. Ook heeft het een belangrijke functie bij de aanvoer van essentiële voedingsstoffen.

Betaïne wordt juist in de biologische varkenshouderij veel gebruikt als vervanger van andere hulpstoffen die veelal afkomstig zijn van genetisch veranderde gewassen. Toelating tot de EU-markt van transgene betaïne kan voor de biologische varkenshouderij tot nieuwe problemen leiden.

Vorig jaar gaf de Europese Commissie toestemming tot het op de markt brengen van een transgene suikerbiet van KWS en Monsanto. Deze biet mag vooralsnog alleen voor veevoerdoeleinden worden gebruikt. De H7-1 biet van KWS en Monsanto is Roundup-Ready tolerant.

Of registreer je om te kunnen reageren.